Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 17 april 2021

Slöseri och apati

2015-11-12

Fakta:

Namn: Mythobarbital
Musik: Pepijn Caudron
Ensemble: Abattoir Fermé
Plats: Viften, Rødovre
» http://abattoirferme.tumblr.com/calendar

Det belgiska performance-kompaniet Abattoir Fermé är återigen på turné i Danmark, denna gång med verket Mythobarbital (2008). I det ordlösa verk visar tre performers– en man och två kvinor upp konsumtionssamhället med sina handlingsförlamade och apatiska medborgare. Till föreställningen har även Pepijn Caudron skapat det filmiskt fängslande soundtrack som kallas Kreng, och som på ett perfekt vis kompletterar de olika scenerier som visas upp.
I en brun soffa sitter två kvinnor som förstenade. Deras blickar är döda och de bryr sig inte om varandra. Den ena röker och dricker och den andra bläddrar i en tidning, vars blad är helt svarta och intetsägande. En man står och kjedjeröker medan han dricker ena burken efter den andra av koffeindrycken Red Bull, utan att den verkar ge honom den minsta gnutta energi. Precis som i en av hyperrealisten Duane Hansons glasfiberskulpturer, står han med sin kundvagn proppfull av Red Bull, kattmat och kattsand. Och från en konstant bryggande kaffemaskin får han tjockt tjärsvart kaffe, som han sen häller i ett litet krus från vilket det rinner över kanten och ut över hela golvet, som det färgar mörkt, precis som hans mun som även blir kolsvart av vätskan. Det ser inte särskilt friskt och livgivande ut. Men inte heller svart kaffe lyckas få honom att vakna till, han förblir levande död.
Den ene förpackningen kattfoder efter den andra häller mannen i kattens matskål, fodret rinner ut över golvet och blandas med kaffet och snart bildas det en stor pöl av geggamoja som ingen torkar upp. Men var finns katten? När kvinnorna plockar undan kuddan och sittdynor ur soffan hittar de den plattaste katt. Den lägger de i en ask och som av gammal vana får även den döda katten också lite foder med sig i asken, varefter den ställs på en hel stapel av liknande askar. Här förbrukar människorna husdjur på samma sätt som de förbrukar cigarretter, kaffe och Red Bull.
Kattgeggamojan fylls på med ytterligare några säckar med grus, som människorna närmast i trance häller ut över golvet. I kattgruset planterar de sedan så kallade kalanchoe-blommor, en slags fetblandsblommor med extra låbng hållbarhet, på danska även kallade för Brændende Kærlighed, men de visar inte några spår av kärlek eller andra känslor för den döda katten.
Att göra sig av med den döda katten verkar också vara en del av de dagliga rutinerna för dem, istället flyter personerna in i ett rollspel, där den ena kvinnan spelar död och gravsätts i soffbordet av glas och mannen kysser henne på munnen igenom glasplattan, och denna dödskyss verkar vara det mest intima och känslosamma som de agerande gör sinsemellan.
Den andra kvinnan tar tag i en stor yxa och sätter igång att hugga i scengolvet. Det fysiska och destruktiva arbetet ger henne energi och hennes blick får liv alltmedan träspånorna ryker omkring henne. Energiskt kastar hon av sig sina kläder och fortsätter att hugga med yxan med extatisk kraft. Denna plötsliga aktivitet ger henne något som i det närmaste liknar en orgasm och saligt faller hon der på golvet. Likt en kvinnlig Baccus-gudinna låter hon sig därefter bli badad i röda vidruvor som de två andra krossar till saft mot hennes kropp. I detta rollspel vaknar de alla till liv, medan de i vardagens lunk verkar döda.
Slutlige tar de tre ordentligt nersölade personerna på scenen ett bad på scenen, men det ser ut som om vattnet inte kan göra dem rena. Vattnet bidrar istället till det alltmer stigande kaoset på scenen som slutligen liknar ett ragnarök. Dessutom växer ett allt högre berg av plastpåsar med kläder upp i scenens fond, likt en monumental bild av vår destruktiva och meningslösa konsumtion.
Det välkända och ryktbara kompaniet Abattoir Fermé har återigen skapat ett angeläget, samhällskritiskt och bildrikt performance som bränner sig fast på näthinnan. Mythobarbital som sätter tankar i rörelse gällande vårt enorma slöseri och och den allmänna brist på engagemang och aktivitet som kännetecknar vårt välfärdssamhälle. Mythobarbital är kanske inte så underhållande som många av Abattoir Fermés andra verk, men det är desto mer angelägen och viktig teater, som man sent ska glömma.

Mythobarbital med 
Abattoir Fermé spelar ikväll på Grønnegade Kaserne i Næstved och imorgon på Ishøj Kulturcenter.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser