Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 23 september 2020

Internets dramaturgi

2015-11-12

Fakta:

Namn: Hyperfruit
Koreografi: Ludvig Dae & Joanna Nordahl
Filmare: INDIO/ Fotograf: Rob Witt Producent: Kim Jansson B-foto:Johnny Isaksson, 3 D animation /VFX: Petter Bergmar / Good Motio
Musik: William Rickman
Ensemble: Kostym: Tove Berglund Ljuskonsult: Chrisander Brun, Ljus: Johan Gärskog Ljus ass: Anton Höjer Grip:Kalle Linde Ljud: George Hagstrand Hår/Make: Louise Linder Prod.ass: Marcus Bile Kippare:Milad Moore Grading: Oskar Larsson Online/Vfx: Markus Rosén Produktionen är en del av EU-projektet Departures and Arrivals, vilket är samfinansierat av Europeiska Kommissionen genom programmet Kreativa Europa.
Plats: Dansstationen i Malmö
» http://www.dansstationen.nu

De två dansar tätt tillsammans, ömsint, poetiskt i mjukt ljusdunkel på scenen. Han (Ludvig Daae) lyfter armarna och lägger dem i ny position runt axlarna på henne (Joanna Nordahl). Samtidigt syns Ludvig och Joanna plötsligt på filmduken vid sidan av den pågående pardansen, och kommenterar sig själva, som om det vore en scen ur en Woody Allenfilm. Men det är ingen amerikansk komedi utan början på Hyperfruit av och med Ludvig Daae och Joanna Nordahl där man kan uppfatta öppningsscenen som ironisk eller som ett lekfullt metaperspektiv på tid och rum, deras sarkastiska kommentarer om sin egen dans som ”intimate”, ”nostalgic” men att de kommer undan med detta ”the cheap way” via en dialog som pendlar mellan lek och allvar. I Hyperfruit utforskar dansaren och koreografen Ludvig Daae tillsammans med filmaren Joanna Nordahl internets dramaturgi, vad som är emotionellt ”på riktigt”, att kommunicera via internet/skype och i verkliga livet / real life med varandra, då de är på ständigt resande fot.
Föreställningen är en underfundig mix av dans, performance och video, som kommunicerar starkt med sin publik och rör sig mellan många olika aspekter av tid och rum. Det är diskussioner om aktuell film som Interstellar och Gravity som handlar om tidsdimensioner, identitet, att förflyttas till yttre rymden, hålla kontakt via internet. En video, In Memoriam visar upp kvinnor som av outgrundliga skäl utsätts för näthat, en av dem är Monica Lewinsky, som försökt ta kontrollen över sin identitet efter Clinton-gate.
I en annan dialog på internet mellan Joanna och Ludvig dansar han iförd stilig giftgrön kostym med glitter och glamour på scenen. En av många scener som visar hans starka närvaro som dansare. Men hon kritiserar hans val av kostym. De två kan tydligne inte kommunicera med varandra? Det får man inte klart för sig i denna livfulla föreställning som pendlar mellan det tragikomiska och lekfullt absurda i tid och rum och skojar med förväntat egotrippande. I vimlet av intryck imponerar en dansfilm (gjord av Joanna) med hektiskt tempo och dynamiskt filmfoto av deras duetter i olika pregnanta positioner i en mångbottnad show som med fantasi och kreativitet som leker, gestaltar och iscensätter internets dramaturgi, på sitt eget sätt.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser