Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Glupskhetens tid

2015-11-12

Fakta:

Namn: Voracious, glupskhetens kropp
Ensemble: SU-EN butoh company
Plats: Dansens hus, Stockholm
» http://www.dansenhus.se

Samma dag som jag ser butodansaren SU-EN:s nya verk om glupskhet och omåttlighet har man på nyheterna kunnat höra att julhandeln väntas slå nytt rekord i år. Igen.
Alldeles nyss vände jag vår kompost; samma syrliga, alls inte oangenäma men provocerande doft möter i detta verk där både friska äpplen och frukt i begynnande förruttnelse rullas ut på golvet.
Sopor, avfall, återvinning, fiskrens som sköljer över naken hud har varit teman för SU-EN, som sedan decennier arbetat fram en egen buto-profil, grundad på den japanska. Det stumma skriken med öppna svarta munnar gapar under de stela föremålsliknande frisyrerna. Krumma ben, armar som ser brutna ut som fågelvingar, jo, närstudier av kycklingar, höns och ägg hör också till SU-EN:s revir. Äggens sköra skal, lika vita som butodansarens vitsminkade hud.
Allt kött är hö. Filmen bakom dansarna visar händer och kroppsytor bland mjuka äpplen i pågående nedbrytning och suddar ut gränserna mellan människa och växt.
Julhandeln – inget ont i att ge gåvor och ordna fest, men siffrorna stämmer till eftertanke. SU-EN protesterar inte, hon bara visar det vi vet men låtsas glömma. Också det glansigaste julpapper hamnar i återvinningen.
Det tysta skriket, de plågade stegen, SU-EN själv och fyra andra butoartister skrider sakta i en timslång kontemplation i bild. Detta handlar om något stort och mycket enkelt. Vackert, enkelt, rått och med en distinkt doft av människa, av frukt.

föreställningen Voracious ges på Dansens Hus t o m 12 nov, utställningen Earthly Powers visas på Uppsala Konstmuseum t o m 29 nov anknyter till temat och kureras av bland andra SU-EN.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser