Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Priserna duggar tätt över Alexander Ekman

2015-11-10

Alexander Ekman tog i slutet av oktober tacksamt emot Såstaholms pris till en ung och lovande scenkonstnär, genom att själv välja att instifta ett pris: ”Det betyder jättemycket för mig att få priset. Det är en otroligt fin uppmuntran som alla borde få. Jag blev så inspirerad att jag har bestämt mig för att dela ut ett eget pris för att i min tur uppmuntra en skapande person, säger Alexander Ekman.”
Såstaholm brukade egentligen heta Höstsol, och var en plats för scenkonsternas äldre hjältar att vara på, men numera heter det Såstaholm och är till för kreti och pleti, men delar istället ut ett pris till en ung scenkonstnär. Alltså har Alexander i år fått priset på 50 000 kronor. Tidigare år har det gått till Josefin Ljungman (2008), Joel Kinnaman (2009), Elin Rombo (2010), Lindy Larsson (2011), Alicia Vikander (2012), Adam Pålsson & Adam Lundgren (2013) samt Edda Magnason (2014).
Knappt hade nyheten om Såstaholmspriset kallnat förrän Alexander Ekman fick ytterligare ett fint pris, nämligen årets Birgit Cullbergstipendium på 100 000 kronor utdelat av Konstnärsnämnden med motiveringen:
”Med outsinlig visuell fantasi, ett öppet förhållande till traditionen och en osviklig känsla för samtida populärkulturella strömningar skapar Alexander Ekman koreografier som lägger sig nära publiken.
Han är en scenisk allkonstnär som rör sig lätt och obehindrat mellan filmiska, teatrala och musikaliska uttryck i sina dansverk. Han överraskar, utmanar och provocerar, lockar både till skratt och eftertanke.
Ekmans koreografier präglas av en fullmogen konstnärlig fingertoppskänsla och exakt timing i kombination med en befriande absurd humor som leker med publikens förväntningar. Han räds inte de stora gesterna och uttrycken. Bombastisk ibland, men alltid med stil.
Han behärskar till fullo att arbeta med många dansare i stora och komplicerade scenerier där hans skarpa blick för samspelet mellan individen och det kollektiva framträder, vilket märks inte minst i ”Midsommarnattsdröm” och ”A Swan Lake”.
Alexander Ekman är en dansens magiker som redan satt ett skarpt avtryck och ger oss en längtan efter fler galna upptåg och ocensurerat drömmande.”
Den 12 mars har Alexander Ekman premiär på sitt nya verk Cow, som vanligt till musik av Mikael Karlsson. Den här gången blir det Semperoper Ballett som framför det nya verket tillsammans med Sächsische Staatskapelle Dresden, tillsammans med två andra verk av Alexander Ekman För scenografin står Alexander själv, men kostymdesignen till den nya baletten Cow gör återigen Henrik Vibskov, som även gjorde kostymerna till Ekmans A Swan Lake som hade premiär med Den Norska Nasjonalballetten på Operaen i Oslo våren 2014, som dessutom får nypremiär på Operaen i Oslo 27 maj.
operaen.no/Forestillinger/a-swan-lake-var16/

Läs även om Cow här www.semperoper.de/en/whats-on/schedule/stid/3-by-Ekman/60539.html

Fler Nyheter

Annonser