Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Dansfilmer på Stockholms filmfestival

2015-11-07

Den brittiske dokumentärfilmaren Nick Read har lyckats ta sig in de mest svåråtkomliga miljöer och sammanhang. Nu senast med dokumentären Bolsjoj Babylon, som visas på Stockholms filmfestival den 20 november på biografen Victoria 2. Filmen handlar om en av Rysslands kronjuveler, Bolsjojbaletten, och de tragiska omständigheterna kring syraattacken mot dåvarande balettchefen Sergej Filin den 21 januari 2013. (Se vidare Danstidningen 2/2013)
SVT:s dokumentärfilmserie Dox har tidigare visat en av Nick Reads filmer, De fördömda, om ett ryskt högriskfängelse för långtidsdömda mördare. Det framgår inte av pressmaterialet att det även denna gång är Sunday Times Moskvakorrespondent Mark Franchetti som har hjälpt Nick Read att ta sig in i på Bolsjojteatern, men han var i alla fall behjälplig när det gällde research för filmen De fördömda.
Nick Read har enligt recensioner av filmen lyckats få balettledningens förtroende och många intressanta intervjuer om situationen på Bolsjoj.
Tyvärr är det svårt att vara helt uppdaterad när det gäller ett balettkompani som Bolsjoj. Nyligen blev det klart att Sergej Filin, som tidigare rekryterats till sin chefspost från det näst största balettkompaniet i Moskva på Nemirovitj Dontjenkoteatern, till Bolsjoj ska ersättas av Machar Vaziev. Denna balettschef styrde tidigare truppen på Mariinskijteatern, men under de senaste sju åren har han varit borta från Ryssland och arbetat som balettchef på Teatro alla Scala i Milano. Man kan bara gissa att Filin önskar att han hade blivit kvar på Nemirovitj Dontjenkoteaterns betydligt mindre komplicerade arbetsplats. Det behövs fler dokumentärfilmer om Bolsjoj.

Se vidare www.stockholmfilmfestival.se/sv/festival/2015/film/bolshoi_babylon

En annan dansfilm på Stockholms Filmfestival är Our Last Tango om tangodansarna María Nieves Rego, 80, och Carlos Copes, 83, och deras långa liv tillsammans i tangons tecken. Även denna film visas på Biografen Victoria på Södermalm, men med hela tre visningar 13, 16 och 21 november.

www.stockholmfilmfestival.se/sv/festival/2015/film/our_last_tango_2015

Fler Nyheter

Annonser