Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Rockad i balettvärlden, Machar Vaziev slutar vid La Scala och börjar på Bolshoj

2015-10-26

Machar Vaziev, före detta balettchef vid Mariinjskijteatern, men under de senaste sju åren en mycket uppskattad balettchef vid La Scala i Milano, har nu lyssnat till lockropen hemifrån och bestämt sig för att ta över rodret för Bolsjojbaletten.
I en lång intervju i dagstidningen Kommersant med journalisten Tatjana Kuznetsova säger han bland annat att han tycker sig ha gjort vad han har kunnat för La Scala under de gångna sju åren. I höst fick exempelvis en uppskattad historisk rekonstruktion av Törnrosa premiär på La Scala – för koreografin baserad på de historiska källorna står Aleksej Ratmanskij i en version som fick urpremiär i februari vid American Ballet Theater. Det är heller ingen hemlighet att baletten vid La Scala har utvecklats mycket positivt under de senaste åren.
Machar Vazievs nya kontrakt med Bolsjoj kommer att löpa på fem år med start i mars 2016, men han kommer under en övergångsperiod att arbeta parallellt med de båda teatrarna.
Bland de favoriter bland koreografer, levande och döda, som Machar Vaziev vill nämna för Tatjana Kuznetsova är Petipa, Fokin, Balanchine samt Forsythe och Ratmanskij.

Machar Vaziev är för övrigt intervjuad i Danstidningen nr 2/2002.

Se vidare den senaste intervjun i den ryska dagstidningen Kommersant, som för övrigt kan översättas via google translate www.kommersant.ru/doc/2840872

Fler Nyheter

Annonser