Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Utsikter genom framtidens neonrök

2015-10-22

Fakta:

Namn: God Sikt
Koreografi: Ofelia Jarl Ortega
Regissör: Linda Forsell
Musik: Ofelia Jarl Ortega
Ensemble: Scenkonstkollektivet PotatoPotato, medskapande performers på scen: Linda Forsell, Alexandra Tveit och Josefin Snygg
Plats: PotatoPotatos scen Rolfsgatan 5 i Malmö
» http://www.potatopotato.se

Scenkonstkollektivet PotatoPotato överraskar ständigt sin publik med nyskapande
scenkonst runtom i Malmö och numera på sin egen teaterscen på Rolfsgatan i staden.
Man presenterar urpremiären på God Sikt som sin första dansföreställning, trots att åtskilliga av PotatoPotatos tidigare föreställningar rört sig i gränslandet mellan dans och performance, på sitt eget dynamiska sätt.
God Sikt är ett unikt samarbete mellan PotatoPotato och scenkonstnärerna Ofelia Jarl Ortega, Josefin Snygg, Alexandra Tveit och Lisen Ellard.
Vägen in till föreställningen är som ett litet äventyr i sig där vi i publiken slussas in i små grupper genom en vindlande väg av tunnlar av tunna tygslöjor med dunkelt ljus, några växter i ett mörkt hörn, sedan passerar vi ett antal olika rum på vår väg mot scenen. Ett spännande sätt att komma in till teaterrummet med dansarna Linda Forsell, Lisen Ellard och Alexandra Tveit som genomför sitt dansverk samtidigt som de även har tekniskt ansvar för ljus-och ljuddesign, fläkt samt neonrök, som stiger och faller under föreställningens gång.
”När vi är i synk, synkar vi med synthen: vi känner kraften av synthen. När vi känner kraften av synthen kan vi existera med varandra, när vi existerar med varandra upplöses tiden”, står det i början av programbladet om ”God Sikt” som fortsätter med : ” När tiden upplöses bryter vi oss fria”.
På den intima avskalade scenen möts de tre dansarna, barfota med vardagliga scenkläder i frenetiskt vibrerande rörelser i sidled, som om det vore möjligt att skaka loss från tidens förlamande grepp. Nya tag, repetitiva rörelser solodans mot tiden, i duett och trio existerar de tillsammans och i snabbt förändrade formeringar bryter de sig fria. De utför en scenisk undersökning av vår tids utopiska och dystopiska tankar och idéer med avstamp i apokalyptisk popkultur, skrapande ljud och musik med dyster 1980-tals svärta och ironi, som i en film av Jim Jarmusch( till exempel ”Coffee and Cigarettes”) på spaning efter den tid som flytt & kollektiv gemenskap.
Ännu mer neonrök där dansarna med minimalistiska uttryck fortsätter sitt utforskande i nedåtriktad energi mot scengolvet/underjorden . En känsla av vanmakt lägger sig över teaterrummet medan ljuset sakta tonas ner. Att försöka stanna tiden/ upplösa den, för att bryta sig fri är ett slags projicering riktad mot den egna skyddslösa kroppen i denna minimalistiska föreställning med existentiell undertext.
God Sikt ( en allusion på radions strikta väderleksrapporter) blir som en besvärjelse mot vår tids splittrade värld.

Spelas till och med 30/10.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser