Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 18 april 2021

Tillbakablickande 20-årsjubileum för Skånes Dansteater

2015-10-13

Fakta:

Namn: Playground: Flockwork, Rikud och This Moment is Your Life
Koreografi: Alexander Ekman, Liat Dror & Nir Ben Gal och Ben Wright
Ensemble: Skånes Dansteater
Plats: MalmöOperan
» http://www.skanesdansteater.se/

Skånes Dansteater, Sveriges största fristående dansinstitution, firar tjugoårsjubileum med föreställningen Playground som består av tre verk från 1990-talet till tidigt 2000-tal, verk som inte visats på dansteatern.
Flockwork, debut av den då 22-årige Alexander Ekman år 2006 för Nederlands Dansteater II bygger på livfull gruppdynamik för femton dansare med mångfald olika variationer av kollektiva rörelser som sätter fart från första stund. I början en manlig trio som utför monologer inför varsin spann av zink. Senare flockas dansgruppen i raka led (som en skolklass/ arbetare på väg till jobbet) ,den strikta ordningen avbryts av skrattsalvor. Sedan fortsätter de kollektiva rörelsemönstren, synkroniserade eller sammanflätade banor, med hysteriska kollisioner, skratt, lek och allvar i överdådigt mångfacetterad koreografi med inbyggda motsättningar, sociala koder, känsla för rytm och styrka. Alla dansare i samma manliga grå kostym, ibland i realistiskt ljus där individerna tar plats, ibland i motljus där alla blir mörka silhuetter mot ljus bakgrund,stiliserat, som grafiska bilder. Så stannar tiden, då de femton dansarna står vid scenkanten och stirrar ut på oss i publiken länge och intensivt, avbryter den traditionella överenskommelsen mellan scen och salong (att det är vi i publiken skall titta på dansarna och deras sceniska universum). Rytmiska konstellationer, inbördes relationer, snabba kast. En dynamisk föreställning med nyskapande energi som hela tiden förändras i formsäker, vass och humoristisk kollektiv dans.
Rikud av israeliska Liat Dror och Nir Ben Gal är ett berömt verk som skapades 1991 för London Contemporary Dance Theatre startar med en berättarröst som presenterar tidsandan år 1991: svensk finanskris, Balkankrig, Madonna, SVT drog igång Bingo-Lotte med Leif ”Loket” Olsson.
Rikud utspelas i en repetitionslokal där de sju dansarna tillsammans med en orkester på fem musiker arbetar med en dansföreställning till musik av Dimitri Sjostakovitj där man utforskar den osynliga gränsen mellan repetition och föreställning. De manliga och kvinnliga dansarna som har samma enkla klänning och kängor rör sig ibland till musik, ibland i tystnad, som i en diskussion om musik & dans. Man experimenterar med täta rörelsemönster, abstrakta uttryck, rytmiska formationer med matematisk precision, närmast kubism och känsla för uttryckets inneboende kraft. Tillsammans med orkestern skapas en lyrisk elegans i uttryck och form som sveper över scenen i takt med de vida kjolarnas mjuka fladdrande.
Än mer lekfullt blir det i Ben Wrights This Moment is Your Life, ett tävlingsbidrag för The Place Prize i London 2008. Ben Wrights verk vill vara en katalysator för samhörighet med sin story om discodans som blev succé genom Hollywoodfilmen Saturday Night Fever 1977 med John Travolta i karismatisk huvudroll. (Vi i publiken har fått ett kuvert med inskriften ”tillbehör för estetisk förhöjning. öppna ej förrän du blir tillsagd”. Det visar sig vara glasögon av plast med neonfärgad spegeleffekt, som skall användas för att beskåda discodansen.)
Dansaren Anders Jansson i pistagegrön kostym, lockigt hår och stora glasögon i 1970-talsstil presenterar tidsandan och erbjuder 24 personer ur publiken att komma upp på scen och pröva disco tillsammans med honom och de andra dansarna. Det blir fullsatt av entusiastiska personer ur publiken, som glatt tar plats under ledning av Anders Jansson och har mycket roligt på Malmö Operas stora scen med sin discodans.
Dock hade jag gärna återsett några av de allra bästa verk som visats under de tjugo år som gått på Skånes Dansteaters jubileum. Helst den briljanta, underfundiga lunchdansföreställning till dikter av Thomas Tranströmer som Skånes Dansteater skapade långt innan han fick Nobelpriset i litteratur.

”Flockwork”
Koreografi : Alexander Ekman
Koreografiassistent: Celia Amade
Ljusdesign: Tom Visser
Dansare: Maria Pilar Abaurrea, Matthew Bade, Sarah Belugi-Klima,
Patrick Bragdell, Brittanie Brown, Kit Brown, Peter Jansson, Anette Jellne,
Julie Koenig, Laura Lohi, George Pelagias, Kristian Refslund, Jing Yi Wang,
Riccardo Zandona, Sara Åhman
Ensembleledare :Omar Gordon

”Rikud ”
Koreografi, kostym, scenografi: Liat Dror & Nir Ben Gal
Ljusdesign: Guy Hoare
Dansare: Matthew Bade, Brittanie Brown, Kit Brown, Julie Koenig,
Jing Yi Wang, Riccardo Zandona, Sara Åman
Musiker: Anders Hjortvall, violin 1, Maj Kullberg, violin 2, Åsa Weiler,
viola, Johan Theorin, cello, Francisca Skoogh, piano
Röst: Kathryn Appelquist
Ensembleledare: Vidar Maggason

”This Moment is Your Life”
Koreografi/regi: Ben Wright
Scenografi: Will Holt
Ljusdesign: Guy Hoare
Ljuddesign: Alan Stones
Kostymdesign: Theo Clinkard
Översättning: Henrik Widegren & dansarna
Röstcoach: Harald Emgård
Dansare: Maria Pilar Abaurrea, Sarah Belugi-Klima, Patrick Bragdell,
Peter Jansson, Anette Jellne, Laura Lohi, George Pilagias,
Kristian Refslund
Ensembleledare: Anna Bjerre Larsen

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser