Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Grattis till Skånes Dansteater

2015-10-13

Fakta:

Namn: Playground: Flockwork, Rikud och This Moment is Your Life
Koreografi: Alexander Ekman, Liat Dror & Nir Ben Gal och Ben Wright
Ensemble: Skånes Dasteater
Plats: Malmö Opera
» http://www.skanesdansteater.se/

”Vi slutar inte leka för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka.” enligt citat från G.B. Shaw, som vi kan läsa i programbladet.
Under det mottot vill Skånes Dansteater fira de tjugo sista åren av
sin existens. I stället för att visa godbitar från sina tidigare föreställningar har man valt visa ett axplock av andra verk som sprider den där lekfulla glädjen man eftersöker. Ingen av de utvalda
verken känns särskilt originellt och man kan undrar varför valet just
föll på dem?
Alexander Ekmans Flockwork har ibland kallats för hans genombrottsverk. Idag är han en ikon i den svenska dansvärlden. Själv säger han i programbladet ”Jag blir påmind om var jag var då och om tiden som passerat emellan.” Och det bli vi också.
I dag är det många nya dansare i kompaniet och alla dansade skickligt Flockwork med humor, rytm och den rätta instuderade blicken för det absurda. Med alla borden som dansar runt och dansarna som dyker upp mitt framför oss och skrattar hjärtligt och den flotta ljusbilden i fonden med nakna kroppar och tjejernas bröst i stor skala
verkar de ha kul. Men har vi det i dag? Kanske är det just så som den tiden var och mycket annat har passerat emellan.
Hur många verk som skapats de sista tjugo åren överlever ställer jag mig frågan när jag ser Rikud av de israeliska koreograferna Liat Dror och Nir Ben Gal. De sju killarna och tjejerna som alla är klädda i långa fladdrande kakifärgade klänningar och tunga kängor ger närmast intryck av att komma direkt från en kibbutz. Med en dansspråk
fyllt av energi virvlar de runt som dervischer för att stunden efter göra en massa kullerbyttor på den fyrkantiga lekplatsen. En röst berättar om vad som vid den tiden hände på det politiska planet men det lekfulla liksom hakade upp sig och hela föreställningen kändes dessutom alltför utdragen.
Avslutningsvis bjöds på en discoinspirerad föreställning där tjugofyra personer ur publiken inbjuds att dansa med i rutinen. Ben Wright som står för koreografin vill här bryta trenden och slå ett slag för populärkulturen. Resten av oss i publiken fick sina discoglasögon för att riktigt kunna följa det festliga jippot. Lycka till Skånes Dansteater för alla ser vi fram emot att se nya spännande föreställningar.

Playground visas på Malmö opera till och med 6/11.

Ann Jonsson

Fler Recensioner

Annonser