Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Existentiellt drama

2015-10-08

Fakta:

Namn: Last Man Standing
Koreografi: James Wilton
Ensemble: På scen: Roger Fernandez Cifuentes, Michael Kelland, Harlan Rust, Naoni Tadevossian, Sarah Jane Taylor, James Wilton
Plats: Dansstationen i Malmö
» http://www.dansstationen.nu

En man som står stilla i starkt motljus faller plötsligt dramatiskt i golvet och blir liggande.
Strax därpå träder fyra dansare in på scenen i olika formeringar, faller, reser sig,
faller om igen och reser sig i en växande dimma av neonrök och ljusdunkel till tonerna av rockmusik på hög volym.
Så börjar brittiska Last Man Standing där en tolkning skulle kunna utgår från mannens synvinkel i föreställningen, där ensemblen fortsätter att dansa, som en besvärjelse mot död och utplåning och sprider sig en apokalyptisk stämning över Dansstationens scen med dansarnas fokus riktat nedåt, mot scengolvet/underjorden döden/ helvetet. Denna nedåtriktade rörelse skapar en stark energi gentemot scengolvet som blir närmast elastiskt, med en suggestiv undergångskänsla som får de fem dansarnas kroppar att flyta ihop, isär och omkring i säregna dynamiska rörelsemönster.
I två akter, akt ett Life, akt två Death utforskas existensens bräcklighet, hoten mot vår planet från yttre krafter och människans drift att vilja överleva, trots att det definitiva slutet väntar oss alla. Det är en minnesvärd föreställning med imponerande skickligt ensemblespel och stark intensitet i uttrycken att gestalta sorg, ångest, oro och ilska gentemot döden och sakernas tillstånd som skapar ett existentiellt rum att gå in i – och som man sen inte kan lämna.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser