Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Döden som livsledsagare

2015-10-03

Fakta:

Namn: Short Time Together
Koreografi: Natalia Horecna, Idan Sharabi samt Paul Lightfoot och Sol León
Ensemble: Den Kongelige Ballet
Plats: Det Kongelige Teater,Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Med Short Time Together har Den Kongelige Ballet fått ett intressant nytt och välbehövligt modernt program. Och som det blir dansat!
En gemensam nämnare för koreograferna Sol León & Paul Lightfoot, Idan Sharabi och Natalia Horecna i Den Kongelige Ballets spännande, nya moderna program Short Time Together är, att de alla är eller har varit knutna till Nederlands Dans Theater, NDT. Många gånger är det tydliga kopplingar i programmet till NDTs legendariska koreograf Jirí Kylián, och kanske är det också från honom som alla koreograferna har inspirerats till att använda sig av röst, skrik, skratt i sina verk. Ett skratt som snarare är desperat än muntert. Det övergripande temat för det nya programmet är nämligen döden som livsledsagare och den korta tid, vi har tillsammans här på jorden.
Slovakiska Natalia Horecna, som både har varit dansare och koreograf hos NDT, öppnar programmet med kreationen The death that best preserves. Ett härligt expressivt, idérikt och humoristiskt dansteaterverk, som blandar både balett och modernt koreografiskt språk och är skapat med den rätta känslan för Den Kongelige Ballets potentialer.
Kizzy Matiakis är helt fantastisk som den 94-åriga kvinnan kvinnan, som på väg mot döden återupplever sitt liv i krigens skugga, men fyllt av kärlek. Som hennes unga alter ego sprudlar Ida Pretorius av vitalitet. Det är fina pas de deuxer både mellan Ida Praetorius och Jonathan Chmelensky som den äkta mannen, Kizzy Matiakis och döden gestaltad av en elegant Marcin Kupiñski och Alba Nadal och Sebastian Kloborg som föräldrapar. Som dödens medhjälpare är Matteo Di Loreto, Tim Matiakis och Charles Andersen en medryckande dynamisk trio, och Oliver Starpov tolkar humoristiskt karaktären som ett blomsterälskande bi i ett drömlikt universum.
Medan Natalia Horecna är en härlig ny koreografisk bekantskap, känner den danska publiken redan till israeliska Idan Sharabi från Copenhagen Summer Dance och Copenhagen International Choreography Competition, där han två gånger har vunnit priser. På samma sätt som Horecna har Sharabi varit dansare i NDT.
I hans nya kreation Know, som trods titeln handlar om det, vi inte vet, kan man nu igen uppleve hans säregna, enormt komplexe och mycket fascinerande rörelsespråk, som de kongelige balettdansarna verkligen har taget till sig. Här är fina soloinslag, och finurligt, men mycket effektfullt, ser vi bl.a. sekvenser av koreografin utförd baklänges, ackompanjerat av Ravels musik även den spelad bakifrån. Hela verket igenom har de totalt 12 fina dansarna, som både börjar och slutar nere i salongen, en mycket nära kotakt med publiken.
Det kända brititsk/spanska koreografparet Paul Lightfoot och Sol León är i dag respektive konstnärlig ledare och rådgivare för NDT, och det är deras delvis nya gemensamma verk, Short Time Together från 2012/2015 med musik av Beethoven och MaxRichter, som har givit navn till hela programmet.
I det vackra, stämningsfulla verket, som handlar om att bli äldre, vara i nuet och både se tillbaka på livet och inte glömma att man är dödlig, är dansen karakteristisk för de två koreograferna i dialog med männniskor och landskap på filmklipp i bakgrunden. Det är i gengäld ovanligt att det är förekommer tåspetsdans i deras koreografi, som även innehåller mycket mim.
Det är inte allt som är helt klart i berättelsen, men det det dansas utmärkt av de två kvinnliga och fem manliga dansarna. Hela programmet Short Time Together är en fin och välbehövlig frisk fläkt för Den Kogelige Ballets repertoar.

Spelas till och med 14 november.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser