Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Uppsluppet trots mot konventionerna

2015-10-01

Fakta:

Namn: Dear Humans - It Came from Somewhere Else
Koreografi: Mari Carrasco
Ensemble: Dansstationens Turnékompani med dansarna Alexandra Göransson, Andrea Deres och Elin Hallgren.
Plats: Dansstationen, Malmö
» http://www.dansstationen.se

Dear Humans är titeln på Mari Carrascos nya dansverk enligt programbladet, men på biljetten till urpremiären på Dansstationen står det It Came from Somewhere Else vilket gör att man lätt konfunderad tar plats runt den arenascen som skapats till föreställningen med platser på fyra sidor till publiken(som måste ta av sig skorna i foajen).
Med inspiration från sci-fi-världen, Daft Punk och Mr Bean i en värld av okända språk, ljud och rörelser utforskar de tre dansarna Alexandra Göranssom, Andrea Deres och Elin Hallgren olika slags rörelsespråk, situationer och vem som egntligen är ”normal”. Dansarna står tätt tillsammans i början av föreställningen, glider sedan ner på scengolvet i olika snabbt förändrade formationer. De rör sig som en enda kropp i sökandet efter någonting odefinierbart, med musik och ljudbild med underliggande stress.( Om de månne är utomjordingar, dysfunktionella eller bara i trotsåldern får vi inte klart för oss.)
Därefter byter de stil, tar på sig samma slags blonda peruker i hollywoodstil som passar bra ihop med deras futuristiska scenkostymer, kort silverkjol, shorts, vita t-shirts samt genomskinlig regnrock av plast och möts mitt på scenen.
I form av duetter, solon och trios utförde olika slags hälsningsritualer som pussar i luften i stället för på kinden, high-fives, ansatser till kramar och annat som blir till lekfull satir på våra vanligaste symboliska traditioner.
Dansarna går sen runtomkring i publiken, ser oss djupt i ögonen, sätter sig ner i publiken och det blir för en stund dödstyst på Dansstationen.
Men tystnaden bryts av gapskratt, musik, snabba rörelsemönster uppe på scen med tvära kast som är typiskt för denna dansföreställning som sprudlar av hektisk tonårsenergi, girl power och medvetet ”osköna” dansimprovisationer.
Till slut drar dansarna upp folk ur publiken för gemensam dans eller formationer på scengolvet till ett slags poesins samlande nu.
Dear Humans -It Came from Somewhere Else är en livfull, egensinnig dansföreställning, trotsig mot all slags konvention.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser