Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 27 februari 2021

Människor möts, och danslöjen uppstår

2015-09-12

Fakta:

Namn: Accordion Stories
Koreografi: Tim Rushton
Musik: Accordion Tribe
Ensemble: Tivoli Ballet Teater
» http://www.tivoli.dk/da/teater/2015/accordion+stories

Tim Rushton har med Accordion Stories skapat ett riktigt härligt nytt verk till Pantomimeteatret, inspirerat av Jerome Robbins’ The Concert.
Det bådade redan gott när Tim Rushton mot slutet av årets Copenhagen Summer Dance i Politigården presenterade ett charmerande pas de deux från sin nya kreation, Accordion Stories, med Tivoli Ballet Teater. Förväntningarna blev i hög grad infriade, när den mycket underhållande baletten med totalt tio dansare visades i sin helhet på Pantomimeteatret.
Tim Rushton har uppenbarligen hämtat inspiration från Jerome Robbins’ humoristiska balett The Concert från 1956. Han har också uttalat sig om sitt nyste verk med orden: ”Jag tänkte att de skulle vara kul att göra en uppdaterad version av Jerome Robbins’ kända balett, med en rad människor möts i små scenerier, romantiska, komiska eller tragiska.”
Accordion Stories är på intet vis någon kopia av Robbins’ tåspets-koreografi, utan en skojig och elegant parafras i Rushtons eget koreografiska språk och med små blinkningar till Pantomimeteatret olika stående karaktärer. Alla de fem kvinnliga dansarna dansar i ett väl avstämda pastellfärgade klänningar i mjuka skor.
Musiken är heller inte av Chopin som i The Concert, utan består däremot av ett fyndigt urval av folkmusik-baserade nummer med den nu inte längre existerande internationella dragspelsgruppen, Accordion Tribe.
I rollen som den Grucho Marx-liknande lustigkurren med bowlerhat, som i bokstavlig bemärkelse rycker i trådarna på scenen och lyckas trolla fram såväl skog, hav och himmel, är Robert Thomsen på premiärlaget verkligen lustig och välregisserad. Han visar helt nya sidor som mimare och kan svinga runt med armens på ett lustigt vis och även vicka på höfterna.
Hans partner, den unga Kathleen Videira, blir så grundligt kringsnurrad, att hon inte bara blir svimfärdig,utan måste gömma sig i kulissen av illamående och när stackaren ska till att lukta på föreställningens romantiska blomsterbukett, leder det till kraftiga nysningar.
Baletten är full av finurliga lyft av kvinnorna, som svävande förs över scenen med huvudena såväl upp som ned. En höjdpunkt är den expressiva pas de deuxen från Politigården, där Heather Dunn och Carlos Garcia i bland annat uppfinningsrika lyft och böljande rörelser svärmiskt kretsar om varandra ackompanjerade av finsk sång och munspel. Men elegant och varierat orkestrerar Tim Rushton alla de tio dansarna på Pantomimeteatrets lilla scen.
Det är gott om gestik, huvuden på sned och lustiga benrörelser av de härliga dansarna i Tivoli Ballet Teater. Accordion Stories är ett fint initiativ från Tim Rushton. Det passar perfekt för Pantomimeteatret.

Accordion Stories spelas till och med 19. september.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser