Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 27 februari 2021

Lurendrejeri på Pantomimeteatret

2015-08-30

Fakta:

Namn: Accordion Stories
Koreografi: Tim Rushton
Musik: Accordion Tribe
Plats: Pantomimeteatret, Tivoli, Köpenhamn

Med folkmusik på dragspel, folkdanssteg och en melankolsk folkvisa vilar det något nostalgiskt och gammelmodigt över Tim Rushtons senaste verk Accordion Stories på Pantomimeteatret i Tivoli. Men det är också uppiggande tack vare uppsluppen humor som leder tankarna till Bröderna Marx.
Pantomimeteatrets dansstjärna Robert Thomsen börjar med rackartyg och upptåg redan när teatern öppnas. Likt en riktig filur a la Harpo från Bröderna Marx drar han i några rep som gör att teaterns ridå med påfågeln fälls undan och kulisserna – en nordisk björkskog – faller på plats på scenen.
Med svart plommonstop och en käck, röd halsduk ser han ut som folklustspelets stereotyp för en landsortstok, som likt en amatör-Amor försöker föra unga människor samman i den ljusa sommarnatten. Men han lyckas inte alltid föra samman de två unga människor som han tycker passar ihop, men lyckligtvis uppstår istället andra parbildningar och ljuv musik uppstår dem emellan. Även om huvudpersonen inte har så stor framgång hos flickorna. Men han tycks outtröttlig i sin uppfinningsrikedom när det gäller fantasifulla förförelsemetoder. Falskspelet är helt uppenbart, när han i skydd av björkstammarna spanar in flickorna som dansar i sim sommarklänningar i den gröna sommarskogen. Men det är inte bara Robert Thomsens slyngelaktige karaktär, som luras, det finns också ett ungt par som driver med honom. de sätter en gyllene stjärna på hans bröst och sticker till honom en pistol, som om han vore sheriff. De ger honom maktattribut på skoj och de får honom att inbilla sig att han har en maktposition ända tills han blir detroniserad från den inbillade piedestalen.
Accordion Stories innehåller en hel rad små underfundiga tablåer lite grann på samma sätt som i Jerome Robbins The Concert (1956), som Tim Rushton själv refererar till som inspirationskälla.
Musiken är av det internationellt kända bandet Accordion Tribe, och deras dragspelskompositioner påminner inte alls om franska chansons, utan snarare om finsk eller svensk folkmusik. Musiken frammanar bilden av ljusa sommarnätter, ljusgrön skogsnatur och blanka skogstjärnar. Det är härlig musik, som föder fina stämningar
Vid Copenhagen Summer Dance i Politigården fick publiken en kort, men mycket lovande försmak av Accordion Stories – nämligen ett pas de deux med Heather Dunn och Carlos Garcia. Detta aptitliga smakprov höll vad det lovade; Accordion Stories är en smittande levnadsglad dansberättelse, som passar perfekt in på Pantomimeteatret. En halv timme av fin dans med gott humör.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser