Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

En Oliver för våra egna Dickens-tider

2015-08-30

Musikalen Oliver fritt efter Charles Dickens Oliver Twist får den 1 september premiär i Jordaniens huvudstad Amman med syriska flyktingbarn och jordanska barn i alla roller. Producenter från Storbritannien står bakom projektet som syftar till att föra flyktingbarnen närmare de inhemska jordanska barnen. Det rapporterar The Guardians Mark Tran om den nya versionen av Oliver som dessutom inte bara sjungs på arabiska, utan också utspelar sig i en arabisk stad av idag istället för ett viktorianskt London. Svältande barn som organiserar sig i tiggargäng är idag mer aktuellt än någonsin.
Arbetet med musikalen startade i våras med workshops under ledning av filmproducenten Charlotte Eagar och manusförfattaren William Stirling med rättighetsinnehavarnas välsignelse. Det är inte första gången som paret Eagar och Stirling har presenterat scenkonst med syriska flyktingar i rollerna. 2013 gav de Euripides Trojanskorna där de medverkande syriska kvinnorna fick tillfälle att gestalta sina personliga tragiska erfarenheter. Nu vill de ge syriska barn samma möjligheter att bättre förstå och bearbeta den situation de har hamnat i. Berättelsens hjälte Oliver bryts inte ner av sina svårigheter, och sagan slutar lyckligt, till tröst för alla barn.
Charlotte Eagar berättar för The Guardian att hon ser projektet som ett sätt att bygga broar mellan syriska och jordanska barn. ”Annars möts de inte eftersom de går i skolan i olika skift”, säger hon.
Hon betonar att det är lätt för barn att identifiera sig med huvudpersonen, ett barn som har förlorat sin familj, men skapar sig en ny av människorna i sin omgivning. Hon betonar också att barnen har genomgått en enorm utveckling under arbetet med musikalen. ”Det har verkligen fört barnen samman och skapat en slags Oliver-familj”, berättar hon.

Se vidare www.theguardian.com/world/2015/aug/24/oliver-musical-london-modern-amman-syria-refugees-jordan

Fler Nyheter

Annonser