Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 08 mars 2021

Månskensdans

2015-08-15

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Koreografi: Edhem Jesenkovic, Idan Sharabi, Lotte Sigh, Selene Muñoz och Tim Rushton.
Ensemble: Dansk Danseteater
Plats: Politigården, Köpenhamn
» http://www.danskdanseteater.dk

Copenhagen Summer Dance i Politigårdens cirkelrunda pelargård är ett lika så kärt och populärt nöje om sommaren i Köpenhamn, som Allsång på Skansen i Stockholm. I Politigårdens vackra atrium-gård är det dock inte sångarna och kompositörerna, som visar vad de kan, utan dansare och koreografer, som viser upp sina färdigheter.

Copenhagen Summer Dance är som alltid arrangerad av Tim Rushton från Dansk Danseteater och han har med sig dansarna både från sitt eget kompani och gästdansare.
Sommarnattens dansdrottning är helt klart den dansk-spanska flamencodansaren Selene Muñoz. Genom att klappa händerna, knäppa med fingrarna, och med slag på kroppen och snabba steg skapar hon tillsammans med den svenska slagverkaren Stephan Jarl en medryckande rytm, som fullständigt tar andan ur publiken. I verket Wild Blooms personifierar Selene Muñoz sommaren iförd en rosenröd drömklänning, vars släp rör sig som ett böljande blomsterslöja kring henne under de vilda piruetterna. I verket Eye of Night bär hon en nattsvart klänning med med bjällror längs ryggraden, och med dem lockar hon fram månen med en mer traditionell och dramatisk flamenco.
En annan höjdpunkt under årets Copenhagen Summer Dance är Lotte Sighs välgjorda verk Dancing with Anger till musik av bland annat Händel. Duetten framfördes av två imponerande dansare från Den Kongelige Ballet. Likt en dockspelare dirigerar Eliabe D’Abadia Jonathan Chmelensky runt på golvet i en maskulin dans. Verket handlar dock inte om en dockspelare och hans docka, som får mer och mer makt, men om människan, som bär sin vrede med sig genom livet. Utmaningen är att leva med sin vrede och tämja den, vilket dansarna bland andra illustrerar med en kraftfull, akrobatisk balans, där Jonathan Chmelensky bär Eliabe D’Abadia i ett sittande lyft. De två balettdansarna är som två stuntmän med starka benmuskler, och så berättar de dessutom en fin liten historia.
Dansk Danseteaters elva dansare viser ett kort, men underhållande utdrag av Tim Rushtons Black Diamond (2014), där två dansare i annonymiserande heldräkter agerar en slags mannekäng-dockor, som smyger sig förälskat mot varandra. Kompaniet dansar också ett utdrag ur Dansk Danseteaters kommande föreställning Stravinskijs Eldfågeln, men här fungerar en liten fyrkantig väg med videoscenografi mindre lyckat i det runda rummet under bar himmel. Tillsammans med två dansare från Idan Sharabis kompani dansar Dansk Danseteaters dansare en bit af den israeliska koreografens verk Rak Tamid again till musik av Chopin. Men smakprovet är så kort, att man inte riktigt lyckas uppfatta verket, och man glömmer snart allting.
Heather Dunn och Carlos Garcia från Tivoli Ballet Teater dansar däremot ett minnesvärt och charmerande pas de deux ur Tim Rushtons verk Accordion Stories, som snart har premiär på Pantomimeteatret i Tivoli. Finskt dragspel och steg inspirerade av folkdanstraditionen passar perfekt till föreställningen i sommarnatten.
Helt vid sidan om hamnar Edhem Jesenkovics med sin duett Tabu, där han själv dansar tillsammans med norska Merete Hersvik. Bakom fäktmasker klamrar de ihop sig i en pretentiös koreografi med ett så simpelt och minimalistiskt rörelsespråk att det helt drunknar på den stora scenen. Varför en koreografi för en liten mörk tittskåpsscen, när man äntligen har ett fantastiskt rum som Politigården att arbeta med? Helt obegripligt.

Copenhagen Summerdance är gratis och spelas för sista gången 16/8.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser