Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 17 april 2021

Kinesiska koreografer i topp på Premio Roma Danza

2015-07-28

I den internationella koreografitävlingen Premio Roma Danza på Accademia Nazionale di Danza i Rom gick såväl första som tredje pris till kinesiska koreografer, medan andra priset gick till en italiensk koreograf.
Den odiskutabla förstapristagaren Xie Xin vann med sitt verk (+) & (plus) som var en kommunikativ och spännande duo. Xie Xin fick även ett pris från Kuopio dansfestival, Premio Kuopio, som innebär en inbjudan till nästa års festival. Juryns ordförande heter nämligen Jorma Uotinen, tillika konstnärlig ledare för Kuopio dansfestival. Juryn hade fler medlemmar från Norden, nämligen Liisa Nojonen från Pori Dance Company samt undertecknad, Monica Milocco, verksam vid Göteborgsoperans danskompani. 
För övrigt deltog den franska dansaren Romain Guion och den tjeckiska journalisten Nina Vangeli i juryarbetet.
Den italienska andrapristagaren Valerio de Vita med verket ScontrlNcontri fick även Premio Pori som innebär att få koreografera för Pori Dance Company i den finska staden Björneborg.
Många andra priser delades ut till många av de 17 olika tävlande som kvalificerat sig till finalen av Premio Roma Danza som ägde rum för fjortonde året i rad: Pragpriset som innebär residens på festivalen Tanení Zóna gick till Carlo Massari och Chiara Tavianis Tristissimo dansat till Wagnermusik.
Tävlingsarrangörens eget pris som innebär att koreografera för eleverna på L´Accademia Nazionale di Danzas våren 2016 gick till Antonin Comestaz från Frankrike.
Stipendier till några av Europas ledande dansutbildningar delades även ut: Marika Mascoli samt Andrea Apostolico fick Premio Amsterdam till Henny Jurriëns Stichtings dansskola och Michele Morelli fick staden Münchens danspris som innebär stipendium till Iwanson International.
Den kinesiska tredjeprostagaren Geng Jun med sitt stycke x kunde själv inte delta med då det kostar en del att resa från Kina. Han hade skickat sin solodansare som framförde detta starka solo med ett gummiband som rekvisita. Tillsammans med rörelserna fick man känslan av att hon var instängd och låst. Hennes kamp nådde fram till och oss och hennes diagonala resa i rummet var tydlig och förhöjde känslan av instängdhet.

Monica Milocco

Xie Xin vinnande koreografi (+) & (plus) kan ses här. Den kvinnliga dansaren är koreografen Xie Xin själv och den manlige heter Li Xing:
www.youtube.com/watch?v=zpgoKm4InCw&feature=youtu.be

Se även www.concorsointernazionaledanza.it

Fler Nyheter

Annonser