Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Pantomim – nu med ord

2015-07-27

Fakta:

Namn: Homeless Love
Koreografi: Sebastian Kloborg og Tim Matiakis
Musik: Musikaliskt arrangemang Sune Martin
Ensemble: Tivoli Ballet Teater
Plats: Pantomimeteatret, Tivoli.
» http://www.tivoli.dk/da/haven/spillesteder/pantomimeteatret/

Två dansare från Den Kongelige Ballet i Köpenhamn står bakom den nya fantasifulla, musikaliska och skojiga föreställningen, Homeless Love, på Pantomimeteatret.
Pantomimeteatret på Tivoli i Köpenhmn har med Peter Bo Bendixen i spetsen hittat fram till en riktigt bra balans mellan tradition och förnyelse av repertoaren. Det gäller också för den härliga nya poetiska och musikaliska danspantomimen, Homeless Love, skapad av de två dansarna Sebastian Kloborg och Tim Matiakis från Den Kongelige Ballet.
Historien är den klassiska om Columbine, som älskar Harlekin, men inte kan få honom för att hennes far, Kassander, vill gifta bort henne med en rik man. De två älskande flyr tillsammans och kommer i denna moderna version bland annat till Christiania, där en såpbubblepipa är igång och sprider kärlek i luften. När Pjerrot sen lyfts upp svävnde i luften av de andra dansarna, kan han bokstavligen konstatera att han blivit hög av pipan.
Precis som i ett elizabethanskt maskspel blandar Homeless Love mim, dans och musik med ord, och Pjerrot är gestaltad av dansaren Paul James Rooney i vit tjänsteuniform föreställningens fängslande och poetiska berättare, som framför engelska rim, som om han vore Puck i Shakespeares En midsommarnttsdröm.
Rörelsemässigt spänner föreställningen från mim till balettsteg och modern dans med bl.a. hip hop-inspirerade moves och slowmotion. Det slår verkligen gnistor om Columbine (Heather Dunn) och Harlekin (Anthony Maloney) ungdomliga duo, och Robin Bernadet träder fint i karaktär tillsammans som den penningstarke friaren, som iförd kostym samt både med solfjäder och pistol liknar en riktig latin lover.
Uppfinningsrikt bjuder Homeless Love på rytmiska inslag, när vi befinner oss i matsalen hos den stenrike Kassander (Allan Clausen), där familjen vid matbordet skapar en rytmorkester med båda dryckeskrus och koppar. Som föreställningens genomgående sångare klarar de två dansarna Jennifer Wagstaffe och Tori Cooper sig riktigt fint i Sune Martins arrangemang av bland annat I want to break free och I will always love you ackompanjerade av gitarristen Kasper Søderlund.
Mendelssohns brudmarch från En midsommarnattsdröm får vi först i moll och sedan i dur. För på väg till tvångsäktenskapet med den rika mannen blir Columbine räddad av den hemlöse mannen (Tommy Edvardsen), som kan skruva tillbaka tiden och se till att hon får sin Harlekin.
Det råder ingen brist på idéer i den stilistiskt ytterst varierade Homeless Love, som är väl utformad och det råder en skojig, underlig skevhet mellan Kitt Houens nutida kostymer och Pantomimteaterns traditionella kulisser.

Spelas pånPantomimeteatret, Tivoli i Köpenhamn till och med 14 augusti.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser