Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 27 februari 2021

Ballerinan som segrar över alla fördomar

2015-07-02

Misty Copeland har lagt ytterligare en triumf till sin redan lysande karriär: hon är den första afro-amerikanska ballerina som USA:s främsta balettkompani, American Ballet Theater under sin 75-åriga historia upphöjt till ”principal”. Det skedde vid en emotionell ceremoni i New York den sista juni, bara några dagar efter att hon dansat Odette/Odile i USA:s kulturella huvudstad, också det en historisk händelse. ”Principal” är lika fint som ”étoile” eller rent av ”hovdansare” i Paris respektive Stockholm. I och med denna utnämning, har Misty Copeland uppnått det mål som hon tydligt uttryckte i sina memoarer, Life in Motion. An Unlikely Ballerina (se Danstidningen 2015/1). Hon må ha varit kaxig i sin målsättning men när hon kommenterade sin nya titel, sa hon ändå blygsamt: ”Jag ser mig själv som en ”vessel”, en farkost som andra afro-amerikanska kan färdas vidare med, mot sina drömmars mål.
Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser