Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Uppfordrande och myndighetsutövande dockor

2015-06-09

Fakta:

Namn: Funktionell dumhet
Författare: Baserad på: Vi bara lyder av författaren Roland Paulsen
Regissör: Koncept och dockor: Erik Holmström
Ensemble: Malmö Dockteater, Dockspelare: Andrea Edwards, Nils Dernevik, Malin Morgan, Märta Lundin, Linus Wincenth och Erik Holmström
» http://www.malmodockteater.com

Funktionell dumhet är Malmö Dockteaters allra första föreställning, en dokumentär dockteater där varje replik är baserad utsagor av anställda på Arbetsförmedlingen som berättat för Roland Paulsen i hans bok Vi bara lyder- en berättelse om arbetsförmedlingen hur det är att vara anställd och arbeta där. Med utgångspunkt i bokens intervjuer med (anonyma) anställda har man återskapat mellanchefer, handläggare med flera från olika håll i landet samt en exklusiv intervju som dockan Roland Paulsen gör med fd högsta chefen. Den dockteater som man sett har ofta sagoaktiga dockor, som i gästspel från Kina, eller marionett-teater- men de dockor av kartong och trälim som rör sig på Malmö Dockteaters undergroundscen (i ett fd garage) kongenial med föreställningen, är mer kubism á la Picasso än traditionella dockor. De tar scenen i besittning i egen rätt, där varje docka har sina unika egenskaper , rörelsemönster och tempo, som kommunicerar starkt med oss i publiken. En absurd, grotesk och bisarr föreställning som pendlar mellan skratt och gråt, som när chefen-chefen leder en konferens om framtiden och varje gång sk problem kan skönjas, börjar skratta- uppfordrande, så att alla anställda måste skratta med. Varje docka uttrycker sin relation till status och makt, fysiskt-psykiskt, där ögonen i ansiktet av kartong stirrar på oss i publiken, med skiftande uttryck av sorg, oro, ilska eller arrogans(chefen). Orden i varje dockas mun studsar ut över scenen med kraft, ett leende med ironi hos Paulsen skapar en vi-och-dom-känsla, det blir suverän performance-dockteater vars like man aldrig sett.
Dockteatern skapar distans till traditionell realism på teatern som blir till ett meta-perspektiv som behövs för att förstå den surrealistiska/ overkliga verkligheten i svensk myndighetsutövning.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser