Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 24 februari 2021

Snillrikt med Soleil på Scandinavium

2015-05-15

Fakta:

Namn: Qidam
Ensemble: Cirque de Soleil
Plats: Scandinavium, Göteborg
» https://www.cirquedusoleil.com/

Våren här och cirkusen kommer till stan. Och inte vilken cirkus som helst, i år gästas Göteborg för första gången av Cirque de Soleil, den kanadensiska grupp som skapade begreppet och genren nycirkus i början av 1980-talet. Med trettio år på nacken är det som var en grupp gatuartister idag en storindustri i cirkus med turnéer över hela världen – utom Antarktis.
Quidam (uttalas kidamm och betyder ungefär anonym förbipasserande) heter föreställningen, som hade premiär 1996 och nu sjunger på sista versen. Vilket inte betyder att den är trött eller passé, tvärtom. Jag såg den i Köpenhamn 2001 och återseendet är glatt, mina favoritnummer finns ännu på programmet, även om artisterna är andra och numren lite förändrade med dem. Solens cirkus lever och utvecklas.
Nycirkus har inga djur och numren binds gärna ihop av någon form av historia. Göteborgspubliken har lärt sig uppskatta genren genom flitiga gästspel under Dans- och teaterfestivalen. I Quidam är det flickan Zoë som har tråkigt hemma när föräldrarna är upptagna av sitt. En man utan huvud passerar och lämnar en hatt. Det är inträdesbiljetten till en magisk värld.
Där dansar figurer lätt över golvet, flyger i luften, slår volter, balanserar, svingar sig i rep och gardiner och går i spinn med ringar och hopprep. Hela tiden till en levande orkester som spänner från tuff rock till speldosespröda toner.
Med rytm och variation formar numren ett berättande flöde, utan att något måste förstås. Här finns mycket att se på, förutom varje nummers fokusartister smyger och sprätter fantasifulla figurer på den snurrande scenen.
Luftnumren gör mig andlöst imponerad. Julie Cameron slingrar sig runt den röda silkestextilen, som vore den livets blodåder. Andra upphäver tyngdlagen med gracil kraft i ringar och rep.
Men här finns lika bra handstående akrobatik, jonglering, och clownerier med publikmedverkan. Soleil skapar en intimitet så jag knappast saknar cirkustältet. Scenografins snillrika bågar ger ändå en känsla av kupol i Scandinavium. Och smidiga byten mellan sinnlig poesi och högtekniskt artisteri. Slutnumret ger ordet kroppsbyggare en upplyftande betydelse.

Spelas t o m 16 maj.

Texten är tidigare publicerade i Göteborgs-Posten 14 maj 2015.

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser