Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Maskulina normer och svensk husmorsgymnastik

2015-05-07

Fakta:

Namn: Andrology showroom
Koreografi: Carl Olof Berg
Plats: Konstnärshuset, Lilla Galleriet, Smålandsgatan 7, Stockholm
» http://www.andrologyshowroom.se

Carl Olof Berg riktar blicken mot männens rum, det rum som det inte är så självklart att ha tillträde till ens som man. Andrology showroom är ett kontor och bokningstjänst baserad i Lilla Galleriet på Konstnärshuset.
Här finns tre olika performance att beställa hem. Dessa visas också i showroomet. Jag tar först del av A guided tour to the Men’s club. Det är en fiktiv guidad tur som rör sig genom gallerirummet men som talar om helt andra rum. Rum som Berg har tänkt på som möjliga platser för Andrology showroom.
Först tas vi till ett rum där allt är utformat för att imponera och utstråla makt, arv, familj, blodslinje. Det är Rikssalen och Drottning Kristinas Silvertron. Vi ombeds följa guiden i en sammanhållen grupp och går några meter in i galleriet.
Där presenteras vi återigen med ett rum som visar sig vara Totalförsvarets Forskningsanstalt i Kista. Det är en plats där alla experiment sker omärkta, det har en vakumliknande tystnad och ingenting hörs utanför. Turen går vidare in i lokalen för Scandinavian Leather Men på Wollmar Yxkullsgatan som är en sexklubb för den som är man eller passerar som man. Men inte heller den lokalen passar för Andrology showroom.
Till sist står vi i Lilla Galleriet på Konstnärshuset och Berg presenterar the Andro chair. Andro betyder man eller maskulin – alltså, mansstolen. Det är en gynekologisk stol som utvecklats baserad på kvinnors erfarenhet. Vi har här presenterats med platser för makt, möjliga övergrepp och villkorad tillhörighet. Turen avslutas med en kärlekssång framförd till durspel. Sången är ursprungligen skriven av män och framförd av en kvinna. Sången är Like a Virgin och den framförs när vi fått ta del av att Berg som barn inte tyckte att hans röst och kropp var maskulin nog och ville få hormoner av sina föräldrar.
Nästa performance jag tar del av är Har du hört den förut?. Berg vill kalla sina verk uppvisningar för att knyta an till en äldre tradition av framförande. Inför uppvisningen har stolar placerats ut på bestämda platser och med bestämda riktningar i rummet. Publiken sitter utspridda och vi ser helt olika saker medan vi lyssnar. Jag vill gärna se på Berg när han uppträder men det tar lång tid innan kommer på att jag kan sitta snett på stolen. Vid hemmauppvisning får man gå omkring eller göra vad man vill medan man lyssnar. I egenskap av sitt enmanscoverband Bögen sätter han sig vid pianot och spelar covers på popsånger skrivna av en eller flera män. Vi får höra Öppna Landskap av Ulf Lundell, Set the World on Fire av E-Type och Woman in Love av Barbara Streisand. Det är mycket skört.

Till sist bokar jag Spänsta med Birgitta till mitt vardagsrum. Vi röjer upp och Berg kommer med grammofon, dator och en högtalare. Vi bjuds ett intro där vi ska försöka tänka oss tillbaka till 1967, hur det var och hur det såg ut hemma då. Spänsta med Birgitta är framtaget av prinsessan Birgitta och distribuerades med veckotidningen Husmodern. Motionspasset är baserat i husmorsgymnastiken och riktar sig mot de områden ‘där vi så gärna lägger på oss’ och det är ganska krävande att utföra. Medan vi fortfarande hoppar upp och ner får vi höra en personlig historia om normbrytande och följande övergrepp.
Passet avslutas med en uppvärmningsövning av Isadora Duncan, en danspionjär som ville befria kvinnors kroppar för 100 år sedan. Vi sätter oss i soffan och tittar och det är vackert.
Bergs praktik är konsekvent och normer behöver alltid belysas och vändas på.

Visas tilloch med 17 maj.

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser