Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Offentliga tvåsamheter

2015-05-01

Fakta:

Namn: Roses and Beans
Koreografi: Tove Sahlin & Dag Andersson
Ensemble: Shake it Collaboration
Plats: Dansstationen i Malmö 27-28/4 2015
» http://www.dansstationen.nu

Om tvåsamhetens labyrintiska irrvägar handlar det i Roses and Beans, där en man och en kvinna i samma slags frisyr, röda blus/tröja och gröna sportshorts marscherar runt arenascenen på Dansstationens Studion.
Då och då tar de oväntade språng, sedan tillbaka till taktfast marsch. Emellanåt sjunger de kärlekssånger i duett bokstavligen mun mot mun, det ser ut som om de försöker äta upp varandra – som yttersta konsekvensen av att vilja äga den andre. En del av den diskussion om traditionell parrelation,kön, kropp, identitet i föreställningen. Tragikomiskt allvar som plötsligt avbryts när dansarna rullar in ett bord med gigantisk gräddtårta till publiken, som entusiastiskt tar för sig. En föreställning full av oväntade infall, lekfullhet, personligt tilltal.
Samtidigt med publikens tårtkalas lägger dansarna sig på mage och berättar om svenska prinsessan Madeleines förlovning för fem år sedan med Jonas och hur det tog slut, drar ner brallorna, bokstavligen, på kungahuset och skapar vass satir.
Olika foton i ram av berömda konstnärspar presenteras sedan för publiken, Hollywoodstjärnor som Brad Pitt & Angelina Jolie, Elizabeth Taylor & Richard Burton, John Lennon & Yoko Ono, dansarna frågar oss om vi träffat några av dem, delar ut fotografierna till publiken.
(Jag vågar inte berätta att jag intervjuat Yoko Ono på filmfestivalen i Venedig där hon hade utställning, hon besvarade mina frågor om hon ansåg kvinnans rättigheter togs upp av den revolutionära 1968-rörelsen med ett starkt Nej och hade mycket att säga om detta).
Mer sång och utspel i denna minimalistiska egensinniga performance där dansarna till slut gömmer sig i ett grön-vitt påslakan, som en enda kropp, blir som en kubistisk staty (á la Picasso) med elegant rörelsemönster, en staty som sätter sig i knät på publiken och kommunicerar livfullt med oss, mellan lek och allvar.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser