Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Dansens dag över hela världen

2015-04-29

Idag, den 29 april firas Dansens Dag runtom i världen. Firandet av den internationella dansdagen initierades 1982 av International Dance Council (CID, Conseil International de la Danse), vid UNESCO. Dagen är väl vald eftersom det även är födelsedagen för Jean-Georges Noverre, som med sina revolutionerade idéer förändrade och anpassade dansen för teaterscenen. Han sammanfattade sina erfarenheter i den epokgörande boken Lettres sur la danse et les ballets publicerad i Lyon 1760 där han betonade det fysiska och emotionella uttrycket i dansen, så kallad ”ballet d’action” eller handlinsbalett. Den hade till skillnad från äldre tiders ornamenterade hovunderhållning istället fokus på själva den dramatiska berättelsen i baletten. I den äldre formen av balett dominerade istället kostymering och scenografi och det fysiska uttrycket betonade snarare ren virtuositet än ämnet och berättelsen i baletten. Även om Noverres idéer redan tidigare var i svang (exempelvis via Weaver i England och Hilverding i Österrike) utmärkte sig Noverre genom sin teoretiska uttrycksförmåga och sina väl formulerade teser i det berömda bokverk som både publicerades på franska och på tyska. Noverres moderna teorier och tillvägagångssätt gjorde honom berömd över hela Europa och han var exempelvis verksam i såväl hovet i Lyon, som vid preusiska hovet i Berlin. För det var i hovkulturen som den europeiska dansen utvecklades. Noverre som föddes i Paris 1727 – son till en schweizisk soldat i den franske kungens tjänst – fick sina danslektioner av balettmästaren Louis Dupré vid Academie royale de musique et du danse, men Noverre var själv ingen vidare dansare, utan blev tidigt balettmästare.
Till den teaterälskande hertigen av Wurtenbergs födelsedag fick Noverre 1763 lov att sätta upp sin handlingsbalett (ballet d’action) Médée et Jason med en grupp på över hundra dansare till musik av Jean-Joseph Rodolphe på operan i Stuttgart. Baletten bjöd på stark dramatik eftersom den handlar om myten om det gyllene skinnet och kärleken mellan Jason och Medea, som ju innehåller teaterhistoriens mest berömda barnamord. Det wurtenbergska hovet hade engagerat många betydelsefulla konstnärer, både när det gällde musik, scenteknik, kostymering och dans, bland andra dansarna Jean Dauberval, Charles le Picq, samt bröderna Gaetano och Angiolo Vestris. Vid premiären på Jason och Medea tolkades Medea av den engelska ballerinan Mlle. Nency som förutom sin enastående dansartalang firade triumfer som skådespelerska. Jason spelades av den engelske skådespelaren David Garrick, känd för sin sin levande och plastiska mimiska förmåga. Andra rollkaraktärer var Elden (Medeas brinnande mantel) Stålet (Medeas hämnande svärd) och Svartsjukan. Det rapporteras att de vildögda Furierna (hämdänglarna) spred en sådan skräck i publiken att somliga svimmade och andra lämnade teatern. Det var med andra ord en enorm succé och baletten sattes oupphörligen upp runtom i Europa under de följande decennierna med eller utan Noverres godkännande eller medverkan. Berömmelsen ledde till vidare uppdrag i Wien, Milano, Napoli, Paris och London. Karriären kröntes av en utnämning till balettmästare för Parisoperans balett via sina tidigare kontakter med det österrikiska hovet. Det var den unga drottningen Marie Antoinette, född i Wien, som valde Noverre och som även såg till att anställa kompositören Christoph Willibald Gluck. På Versaillesoperan satte Noverre upp sin Jason och Medea 1775 och han skapade ev ny och längre version av baletten år 1780 i Paris. Noverre samarbetade även med Mozart med baletten Les betits riens 1778
Under franska revolutionen flydde Noverre till London. Han återvände till Frankrike, den senast kända uppsättningen av hans Jason och Medea på Parisoperan spelades 1804. Noverre avled 1810 i parisförorten Saint-Germain-en-Laye.
i vår tid är det den svenska koreografen Ivo Cramér som blev först med att återuppliva Noverres Médée et Jason med Ballet du Rhin 1992 med dekor och kostymering inspirerad av orginalversionens konstnär Boquet. För bara några år sedan dansades en version på Versailles Barockmusikcentrum i koreografi av Marie-Geneviève Massé.

Mycket av materialet i denna text är hämtat från en artikel av Raphaël de Gubernatis i Nouvel Observateur.
Se tempsreel.nouvelobs.com/culture/20121210.OBS1976/jean-georges-noverre-ou-l-inventeur-du-ballet.html

Varje år publicerar Internationella teaterunionen ett särskilt dansbudskap, i år är det formulerat av flamencodansaren Israel Galván www.international-dance-day.org/en/message.html

Googla Dansens dag och du hittar dansaktiviteter av alla möjliga slag.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser