Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Stillsam dans i död miljö

2015-04-27

Fakta:

Namn: Deekte
Ensemble: Den Ekologiska Teatern
Plats: Biologiska museet, Strockholm

”Den som har förmågan att se det stora, sköna och underbara i naturen behöfver aldrig känna ledsnad. Hvarje fågel, hvarje insekt och blomma är hans vän, och känner han dem, är han aldrig ensam.” Så diktar Gustaf Kolthoff, svensk jägare och konservator som i nationalromantisk anda grundade Biologiska Museet i Stockholm år 1893.
När installationen Deekte visas under Stockholms kulturnatt den 25 april är det fullt med människor i detta vanligen sparsamt besökta museum. En rad intryck möter besökaren på den nedersta våningen; ett bildspel med nattliga djur, en ljud- och ljusinstallation och författare som läser poesi bakom glasskivan till ett av de stora dioraman – monterade landskap med uppstoppade djur – som är museets permanenta utställning.
Vid trappan till den andra våningen är det lång kö. Femton personer åt gången släpps upp till muséets största, cirkelformade diorama med flora och fauna från den svenska naturen (vartenda ett av djuren skjutna av Kolthoff själv). Bakom glaset finns fyra dansare i naturfärgade kläder och vita munskydd. En av dem ägnar sig åt att vårda utställningen. Noggrant och fjäderlätt rengör han djurens döda ögon, kammar deras blekta pälsar och dammar av de sköra fjäderdräkterna så att de kan hålla samman ytterligare ett tag. De andra dansarna rör sig stillsamt bland utställningsobjekten. De undersöker, tittar och pekar. Pedagogiskt? Hånande? Tankarna förs till en av poeternas texter:

”De pekar på de döda fåglarna och skrattar. Haha, du kan inte flyga”

Deekte är en stillsam dans i död miljö. Men trots att jag försöker, så når jag inte lugnet att ta den till mig. Det är för många människor som pekar, pratar, skrattar. Ljudinstallationen dränks av publiken, och hörs knappt alls. Först när mörkret faller, när folkmassan avtar, skapas det plats för reflektion. Då vävs konstarterna också samman på ett fint sätt, när både ljus och ljud blir märkbara. Ett flimrande ljus får vattnet att se ut som det porlar, molnen som om de rörde sig. En av poeterna i Ekologiska Teatern, Bob Hansson, läser sina texter inne i det stora dioramat, med själva glasrutan som en effektiv ljudförstärkare. Med pannlampor fortsätter dansarna att röra sig långsamt, som om de inte ville störa den natur som Kolthoff mödosamt har monterat upp åt dem.

Deekte är en del av projektet Den Ekologiska Teatern, initierat av danskonstnärerna Anna Asplind och Daniel AlmgrenRecén. Under våren har en rad olika konstnärer reflekterat kring och skapat inne i Biologiska Museet, och projektet fortsätter fram till sommaren 2015.

Se även: Ljudinstallation Mellan lagren 27 maj. Dansföreställningen Kroppar i mellanrum 29, 30, 31 maj på Biologiska museet i Stockholm.

Kristin Hagegård

Fler Recensioner

Annonser