Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 08 mars 2021

Andarnas dans i maskinhallen

2015-04-26

Fakta:

Namn: Dreamtime
Koreografi: Lene Boel
Musik: Rex Casswell
Plats: Maskinhallen, Botanisk Have, Köpenhamn
» http://www.nextzonemoves.dk/

För första gången ger den fina gamla maskinhallen i Köpenhamns botaniske have rum för en dansföreställlning. Efter att maskinerna försvann har hallen huserat utställningar, men nu har koreografen Lene Boel – tillsammans med sina fem internationella dansare intagit byggnaden. Det är högt upp till taket i maskinhallen, väggarna är helt vitmålade medan fönster och dörrar är inramade av runda romantiska bågar i rött tegel. Det råder en sakral stämning över hallens interiör. Lene Boel går i dialog med detta kyrkliga rum med en koreografi, som påminner om ritualer, drömmar, magi och andlig dans.
Verket Dreamtime tar sin början i den orientaliska kulturen. Dansarna bär haremsbyxor, och musiken är arabiskt folkloristisk. Franske Abderrahim Ouabou stjäl uppmärksamheten, när han slänger sina armar elegant om halsen och skuldrorna och gör orientalisla handrörelser. Likt andar, som har taget boning i hans kropp, går varje liten enskild rörelse genom hans muskulösa och seniga armar. Abderrahim Ouabou är som en shaman på väg in i en högre nivå av medvetande. Eller likt en guddom som dansar i ett tempel och med sina förföriska rörelser drar till sig vilsekomna själar och leder dem på den rätta vägen. Han fungerar också som en slags ledare, som guidar publiken genom föreställningen med sina precisa och i det närmaste rituella steg och gester. Han imponerar dessutom med sin akrobatiska breakdance, och när musiken ändrar karaktär och blir med elektronisk, dansar han följaktligen electric boogie. Abderrahim Ouabou verkar behärska alla stilar.
Medryckande är även de stora tablåer där alla dansarna är på scen och genom sin vilda dans i det närmaste frammanar sagoväsen och mytologiska landskap. Likt en masochistisk munk, som späker sig, kastar sig den franska parkour- och cirkusartisten Edwin Condette klaskande mot golvet i skrämmande stunts. Via smärtan verkar han vilja närma sig det guddomliga.
I Dreamtime kommer publiken som sitter på stutsande träningsbollar, med ut på en andlig resa i ett överjordiskt universum eller en urtid, där andar och övernaturliga krafter verkar råda. Dreamtime är en fin liten föreställning om en annan värld långt från vår dagliga, fysiska värld. Långt bort från den virtuella värld, som vi annars ägnar så mycket tid. I Dreamtime kommer publiken istället in i ett transcedent universum via modern dans, nycirkus, streetdance och andra urbana uttrycksformer. Dreamtime liknar en religiös upplevelse.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser