Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 24 februari 2021

Stegen vidare efter Rubicon

2015-04-19

Fakta:

Namn: A particular act of survival
Koreografi: Ami Skånberg Dahlstedt
Musik: Palle Dahlstedt
Plats: Atalante, Göteborg
» http://www.atalante.org

Hur ska man kunna förstå dans i ett samhälle som har glömt att dansa? Varför är den kvinnliga dansaren så undanträngd? Ami Skånberg Dahlstedt ställer både personliga och politiska frågor i sin nya föreställning A particular act of survival. Med danshistorien som fond och kroppen som praktiskt verktyg går dansaren, koreografen och numera även doktoranden på jakt efter sitt dansande jag. Det är en resa värd att följa, från balettdrillen i tåspetsskorna till det befriade rum som hon har funnit hos den traditionella japanska dansen.
Forskaren sätter avtryck på scenen. Formen är en gestaltande föreläsning, eller ett seminarium. Publiken sitter vid enkla bord, placerade i båtform kring dansaren. Palle Dahlstedt, kompositör, medarbetare och make, ger berättelsen en tät musikalisk sfär. Åsa Holtz dramatiserar med ljuset.
Med ett personligt texturval går Ami Skånberg Dahlstedt igenom hur trenderna för dansens linjer och ideal har varierat. Vi ser i kroppen hur de påverkar henne. Förebilder lyser upp vägen, Isadora Duncan, Martha Graham, Carina Ari och många fler. Genusperspektivet genomsyrar valen, och klasskillnader – även hos konstformerna – lyfts fram.
A particular act of survival är ett led i koreografens doktorandstudier i London. Konstnärlig forskning med substans och ett berörande tillskott i diskussionen och dansarens ställning i Sverige idag.
Jag är helt enig med Ami Skånberg Dahlstedt, föreställningen hade inte varit möjlig i Göteborg utan dansgruppen Rubicons banbrytande arbete. Låt historien dansa vidare på Atalante!

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser