Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Utmanande världsdansare

2015-04-19

Fakta:

Namn: Torobaka
Koreografi: Akram Khan, Israel Galván
Plats: Dansens hus, Stockholm 17-18 april
» http://www.dansenshus.se

Förväntningarna är höga. Akram Khan är en av världens mest aktade danasare och koreografer som tagit klassisk indisk khatak till samtidsdansen. Israel Galván är en förnyare av flamenco, som också dristat sig att dansa politik i Lo Real (2013). Den handlar om romernas öde under Förintelsen.
Två dagar gästar de Dansens Hus tillsammans med fyra musiker som gör världsmusik av khatakdansens rytmiska ljudslingor och spansk sångtradition. Khan och Galván möts på en rund spelplats, en tjurfäktningsarena eller en boxarring. Verkets titel Torobaka är lånat av Tristan Tzara, dadaisternas härförare, och betyder tjur-ko. En kraftmätning är det mellan den kompakta Khan och den längre, elegante Galván – men ingen av dem vill avgå med segern. Själva meningen är att visa hur indisk dans hänger ihop med romskt baserad flamenco; men det känns som att titta på medan två fåglar putsar sina fjädrar.
Med den suveräna Zero Degrees i minnet, där Akram Khan dansade tillsammans med Sidi Larbi Cherkaouai, bleknar Torobaka. Här speglar sig de två dansarna i varandra och det krävs nog att man är drillad flamencoentusiast för att jubla.

Texten är tidigare publicerad i Expressen Scenbloggen 18 april.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser