Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Kroppsekvilibrism i Maskinhallen

2015-04-18

Fakta:

Namn: Dreamtime
Koreografi: Lene Boel
Musik: Rex Casswell
Plats: Maskinhallen, Øster Farimagsgade 2D, Köpenhamn
» http://www.nextzonemoves.dk/index.php?id=38

Lene Boels Dreamtime bjuder på dreamteam av skickliga franska och spanska konstnärer från hip hop och streetkulturens universum.
För första gången någonsin kan man nu få uppleva dans i Maskinhallen på Botanisk Have i Köpenhamn. Det är koreografen Lene Boel, som har intagit det stora, flotta, öppna rummet i den gamla Polytekniske Læreanstalt med sin nya föreställning Dreamtime, där streetdance, parkour, akrobatik, ny dans och rullskridskoåkning förenas.
Det ser flott ut med de stora gråa träningsbollarna som, som publiken sitter på, och som färgmässigt matchar dansarnas kostymer. Men för att se dansen, som äger rum i golvhöjd är inte bollarna några optimala sittplatser. Det är synd. För även om de ursprungligen sju annonserade dansarna har reducerats till fem och ett av namnen har bytts ut, är det ändå ett dreamteam av urbana dansare som Lene Boel har samlat.
Inledningen med den nytillkomne franska popping-mästaren Sofiane Tiet är väldigt fascinerande. Han kan ormlikt bölja med såväl torso som armar och göra tjusiga gestisk dans med fingrar, händer och armar till de österländska klange i Rex Casswells pulserende elektroniske musik. Med sin precision och otroliga isolationsteknik är Sofiane Tiet under hela kvällen den som drar till sig allas blickar i den stämningsfulla, nummerstrukturerade föreställningen med inslag av rituell karaktär.
Den fransk-spanske breakdansaren Anthony Yung excellerer inte bara i ekvilibristika breakmoves, men kan också dansa mjukt och följsamt i en duo med den enormt viga spanska dansaren och rullskridskoåkaren Mireia Piñol.
Muskelstyrka och kraftfull kroppsekvilibrism finns inte minst hos den franske parkour-artisten, Edwin Condette, som obekymrat snurrar runt i luften och gör backflip-volter och saltomortaler. I en stridbar duo med Mireia Piñol tar han henne med sig på ett triumferande sätt, ståendes på hans skuldror..
Föreställingens rituella inslag kommer bl.a. fram i sekvenser med alla fem artister, och när den eleganta mörka spanska dansaren Nadia Pesarrondana Rovira i ett solo springer och snurrar runt. Men hon kan verkligen också ge sig hän i energisk hip hop-dans tillsammans med Sofiane Teit.
Inte alla övergångar l Dreamtime fungerar lika bra koreografiskt och musikaliskt, och vissa inslag var vid premiären söndag kväll präglad av lite osäkerhet. Men både musik- och dansmässigt råder det en fin dynamisk variation i föreställningen, som först och främst fascinerar genom dansarnas kroppsliga virtuositet. Och under hela kvällen förtrollar Jesper Kongshaug rummet med sitt flotta färgade ljus.

Spelas på Maskinhallen, Øster Farimagsgade 2D, till och med 19 april.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser