Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 27 februari 2021

Den moderna kvinnan på slak lina

2015-04-18

Fakta:

Namn: Vixen
Koreografi: Tanter (Karoline Aamås, Moa Asklof Prescott and Elise Reine)
Regissör: Anika Barkan
Musik: Mika Forsling
Plats: AFUK –Remisen, København

Hur ska egentligen den moderna kvinnan utforma sin tillvaro? Det finns många som har åsikter om det. Alla – från den kulörta veckopressen till politiska feminister – kommer med sina definitioner av den perfekta kvinnan. Dessa många meningar om kvinnorollen har den svensk/norska trion ”Tanter” gjort föreställningen Vixen om.
Det finns inget tantigt över nycirkuskompaniet ”Tanter”. De är tre unga och moderna kvinnor, som uttrycker sig rakt på sak och de går rentav till överdrift när de försöker behandla sitt tema: den perfekta kvinnan. De utgör en ny generation, som taler till sina jämnåriga. Idén om den moderna karriärkvinnan, som både ska vara intelligent och sexig, är kanske inte ny, men varje generation ska ju formulera den för sig, för att konkretisera temat för sig. För ”Tanter” handlar det om att vara kvinna om att vara många olika saker på en gång, det är då man blir till en hel människa som både är hon, hen och kanske också lite djurisk…
I föreställningens bästa och väldigt centrala scen balanserer Moa Asklof Prescott på en slak lina medan hon friserar sitt hår och för att för att se attraktiv och inbjudande ut med en blomma mellan tänderna.. I ljudillustrationen berättar samtidigt en kvinnoröst samtidigt om hur perfekt och oemotståndlig hon är: ”I have the perfect pussy. Elastic. Moistured”, låter det, medan Moa Asklof Prescott går i spagat uppe på linan. Denna direkta och grovkorniga humor med självironi går igen i föreställningen, där massor av konstgjorda bröst och läppar är utställda, så att det påminner om motagningsrummet på en plastikkirurgisk klinik.
Medan svenska Moa Asklof Prescott utför många ting simultant på slak lina, arbetar norska Karoline Aamås på vertikalt tyg, som får karaktär av att vara en karriärstege, som hon upprepade gånger trillar ner ifrån. Men hon klättrar oförtrutet upp om och om igeninnan hon till slut ger upp försöken att nå toppen. Därefter står hon pannan mot en mur, när hon upprepade gånger brakar in i en stor, svart skumgummimadrass. Och norska Elise Reine är en säker handståendeakrobat, som i flotta positioner flörtar och gör sig till inför publiken. Hon svingar sig också i trapetsen likt en självmedveten diva med en arrogant attityd gentemot sina mer prosaiska medsystrar och den pöbelaktiga publiken.
Föreställningens platskrävande cirkusrekvisita finns det plats till i Köpenhamns gamla spårvagnshallen eller remisen som den heter på danska, där fick föreställningen Vixen sin premiär, innan den drar vidare på sommarturne. Men vad betyder egentligen det engelska slangordet ”Vixen”? I Urban Dictionary defineras ”vixen” som: ” Totally gorgeous and amazing human female. With the cutest smile and a sweet ass body. Loves partying and drinks a lot but is still incredibly smart. But be warned, can get extremely horny and may jump on you unexpectedly.” Sålunda är publiken förvarnad – eller frestad!

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser