Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Performance och musikal i ett

2015-04-16

Fakta:

Namn: Volcano
Koreografi: Liz Kinoshita
Plats: MDT Stockholm
» http://mdtsthlm.se

Den isländska vulkanen Eyafjallajökull, som hade sitt utbrott i mars 2010, orsakade inställda och försenade flyg i Europa. Denna händelse och nedstängning av trafiken hjälpte koreografen Liz Kinoshita att reflektera över våran globetrotting livsstil idag. Det går inte att finna detta budskap i koreografin utan det kommer fram i föreställningens sångtexter istället.
Fyra dansare står på scenen i full belysning. De börjar sjunga. Det är även tänt på läktaren. De närmar sig publiken och de börjar steppa lite med vanliga skor. Efter en stund drar de sig tillbaka, slår sakta av tempot men ökar igen och samlas i en grupp och höjer sina röster tills de skriker.
Scenen släcks sedan ned och en av dansarna tar sig upp till publiken och börjar sjunga. De andra dansarna som är på scenen tar över sången och alla samlas åter i en grupp och håller takten till rösterna. De leker genom att bryta sig ur gruppen och gör sedan en liten koreografi på golvet, samtidigt som de håller takten med rösterna. Nu sjunger de. De tar av sig sina skor under sången och samspelet mellan dem är synkroniserat, de sjunger nästan hela tiden.
Dansarna springer upp till läktaren och sjunger för vissa ur publiken och rusar sedan ned och tar på sig sina skor igen. Sedan går de omkring i ett koreograferat rörelsemönster och så steppar de igen. Det är kul att se dansarna för att de är så samspelta.
De ställer sig på rad och växlar ordningen med varandra . Dansarna pratar i ett och rör sig runt på scenen. Allt stoppas plötsligt och dansarna lägger sig på knä, de rör sig försiktigt runt, det sker härmande rörelser, förutom en som framför en sång. Dansarna rör sig vid bakre fonden och vänder varandra upp och ned framfört i ett nästan i ett akrobatiskt nummer.
Koreografen Liz Kinoshita föddes i Toronto, Kanada och flyttade till Europa 2002, för vidare studier och arbete. Liz deltog i DanceWEB under Impuls Tanz Festival i Wien, Österrike, hade mottagit Grant to Dance Professionals från det Kanadensiska Konstrådet. Hon studerade på P.A.R.T.S i Bryssel, Belgien mellan 2004-2008. Efter att hon examinerats har hon arbetat med flera belgiska ensembler exempelvis ZOO/Thomas Hauert in Accords, You´ve Changed, och MONO, med tg STAN in Nusch and The Tangible, och med koreografen Eleanor Bauer/GoodMove in a Dance For The Newest Age (the triangle piece) och Tentative Assembly (the tent piece).

Jonas Lindman

Fler Recensioner

Annonser