Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Cedar Lake läggs ner

2015-03-21

Cedar Lake Dance company som grundades av Walmart-arvtagaren Nancy Laurie ska läggas ner. Det meddelas på kompaniets hemsida vilket även rapporteras av The New York Observer. observer.com/2015/03/breaking-top-ny-avant-garde-ballet-company-closes/
Det unika kompaniet gav sina dansare lön året runt, vilket inte hör till vanligheterna i USA, i tjänsten ingick även sjukförsäkring, tandvård och betald semester, en närmast utopisk situation för många amerikanska danskonstnärer.
Men det fanns också en patriarkal sedvänja av disciplinstraff som verkar ha hämtats från forna dagars hovkultur. Dansare som kom för sent till sin morgonklass, fick böta 5 dollar per minut, och den som missade en entré eller gjorde fel i koreografin fick böta 50 dollar,rapporterar New York Times Michael Cooper i bloggen artsbeat.blogs.nytimes.com/2015/03/20/cedar-lake-contemporary-ballet-plans-to-close/?_r=0
The New York Observers Guelda Voien skriver att sättet att driva Cedar Lake inte skiljde sig så mycket från Walmarts sätt att behandla sina anställda.
Men Cedar Lake utmärkte sig genom att presentera samtida dans och på repertoaren finns bland annat två verk av Alexander Ekman Hubbub från 2010 och Tuplet från 2011.
Cedar Lake kommer att fullfölja sina åtaganden under våren, men till sommaren upphör kompaniet och det innebär att 16 dansare och 10 administratörer förlorar jobbet.
Cedar Lakes Teater, studios och kontor på ca 1.500 kvadratmeter specialbyggdes på 537-547 West 26th Street för bara ett decennium sedan för inte mindre än 11 miljoner dollar, men nu tar alltså det så ovanliga mecenatskapet slut.

Se vidare cedarlakedance.com/

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser