Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Se det nyaste inom fransk cirkus och dans gratis på nätet

2015-03-01

Via nätsidor som tv5mond.com numeridanse.tv och framför allt arte.tv finns gratis tillgång till ett brett urval av både cirkus, dans och annan konst.
Exempelvis kan man just nu se koreografen Mourad Merzoukis fascinerade verk Pixel.
Tillsammans med Merzoukis kompani Käfig och digitalartisterna Adrien Mondot and Claire Bardainne skapas häpnadsväckande interaktiva världar som till och med får dansgolvet att bli till kullar och ändlösa bråddjup. Digitala pixlar och rutnät öppnar oändliga rymder och spelrum för akrobatik, hip hop, cyrhjul, handstående, böjartister och rullskrisko-artister som skapar spänningsfyllda experiment av tid, rum och rörelse. Pixel som hade premiär i höstas och turnerar som bäst i Frankrike och finns till gratis beskådan till och med 21 maj. Se vidare www.tv5monde.com/cms/chaine-francophone/Musique/p-30282–Pixel-par-Mourad-Merzouki-au-Festival-Kalypso.htm

Helt andra dansformer kan man exempelvis se i trippelprogrammet med Ballet de Lorraine från Nancy, som visas på Arte TV till och med 17 mars. Det innefattar tre olika koreografier, det relativt nya verket Corps de Ballet av den franske koreografen Noé Soulier, En nyuppsättning av Merce Cunninghams Sounddance samt det på sin tid epokgörande dadaistiska avantgardverket Relâche, skapat 1924 för Ballet Suedoise av den svenske koreografen Jean Börlin i scenografi av Francis Picabia till musik av Eric Satie samt med en berömd film Entr’Acte av René Clair. Relâche har även en stark koppling till Marcel Duchamps berömda glasskulptur Bruden avklädd av sina ungkarlar. Duchamp och Picabia var nära vänner och i filmen Entr’Acte ses de båda spela schack tillsammans. Den ursprungliga koreografin till Relâche har gått förlorad, men ett originalpartitur med noggranna instruktioner har Petter Jacobsson och Thomas Caley, ansvariga koreografer för nyuppsättningen följt.
Hela aftonen som hade premiär på Operan i Nancy hösten 2013 kallas Paris/New-York/Paris finns bland annat på programmet för Théâtre Chaillot i Paris i januari 2016. Men här finns det alltså till gratis beskådan, filmad i samband med att det gavs på Biennale de Lyon september 2014. :
concert.arte.tv/fr/parisnew-yorkparis-par-le-ccn-ballet-de-lorraine-la-biennale-de-la-danse

Cirkusföreställningen Il n’est pas encore minuit (Det är ännu inte midnatt) med Compagnie XY innefattar häpnadsväckande höga mäskliga tornbyggen men också en härlig blandning av akrobatik parad med Lindy hop. Föreställningen finns att se på Arte TV till och med 6 april. Se vidare concert.arte.tv/fr/il-nest-pas-encore-minuit-par-la-compagnie-xy-la-biennale-de-la-danse

Danstidningen har dessutom redan tidigare rekommenderat den internationella cirkusfestivalen 36ème Festival Mondial du Cirque de Demain som finns att se på Arte tv till och med 31 juli. Se vidare concert.arte.tv/fr/36eme-festival-mondial-du-cirque-de-demain

Nyligen firade Frankrikes 19 koreografiska centrum 30-årsjubileum, med ett omväxlande program på Théâtre Chaillot. Frankrike har ju inte bara sina klassiska balettkompanier, det mest berömda är förstås Parisoperans, utan även 19 regionala koreografiska centrum under ledning av danskonstnärer, med större eller mindre fasta kompanier som både består av klassiska och moderna dansare (se vidare www.culturecommunication.gouv.fr/Politiques-ministerielles/Danse/Organismes-danse/Creation-Diffusion/Centres-choregraphiques-nationaux)
Dessa olika 19 kompanier, kunde naturligtvis inte komma till en och samma teater under en enda kväll, utan det blir istället ett ganska disparat program, där i varje fall alla de konstnärliga ledarna medverkar. Programmet kommer inte igång förrän efter cirka en kvarts avfilmning av publiken. Sök vidare och upptäck fler gratis föreställningar på arte.tv eller numeridans.tv, men här är länken för 30-årsjubileet: concert.arte.tv/fr/les-centres-choregraphiques-nationaux-fetent-leurs-30-ans

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser