Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Musiskt välstämt

2015-02-24

Fakta:

Namn: Vortex temporum
Koreografi: Anne Teresa de Keersmaeker
Musik: Gérard Grisey
Plats: Dansens hus, Stockholm 20-21 februari
» http://www.rosas.be

Margareta Sörenson ser en legend dansa mitt i nuet

Förhållandet mellan musik och dans är så uråldrigt och självklart att modernismen givetvis satte ner foten. Från första stund. Allt slags musikaliskt illustrerande var bannlyst och dansen skulle aldrig mer besegras av musiken. Alla konstformer på en scen skulle vara där i lika rätt.
Så nog skulle den kunna kallas klassisk modernism, Vortex Temporum, Anne Teresa de Keersmaekers koreografi till Gérard Griseys musik med samma namn. Genom de lätta klangfälten, kliv, kast och sound-sjoken hörs lätta ekon från Ravel och Debussy; distinkt men lätt i den franska stilen framfört av Ictus sex musiker på scenen. De Keersmaeker som grundande sitt kompani Rosas 1983 är en av det belgiska dansundrets främsta, själv utbildad av Béjart och intitativtagare till den skola, P.A.R.T.S, som utbildar några av dagens bästa dansare och koreografer.
I Vortex temporum stämmer allt minutiöst. En virvel av tider, eller förhållningssätt till tid, är musikens bärande idé och här blir dans och musik mer än vanligt ett helt och sammangjutet stycke. Verket inleds med ”bara” musikerna på scenen i en sekvens, sedan lämnar de scenen och sex dansare dansar i tystnad – men fullt synligt samma musik. Man hör den liksom i minnet och ser dansare axla musikinstrumentens ton, uttryck och klang.
Dansarna vänder sig bakåt och cirklar motsols i en rörelse som får tiden att stillna, nästan backa. Små cirkelrörelser skrivs in i större, som kronbladen på en stiliserad ros. Varierat, plastiskt, dynamiskt: något så inifrån och ut välkomponerat och känsligt polerat kan inte ofta ses; att kalla de Keersmaeker en legend är en tom gest. Hon skapar dans som har nuets puls och suger in betraktaren i intrikat samtida musik.

Texten är publicerad i Expressen 21 februari.

Fler Recensioner

Annonser