Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 23 januari 2021

Sexualitet och nakenhet

2015-02-22

Fakta:

Mette Ingvartsens solo 69 positions är en begåvad, modig och munter presentation av sexualitet och nakenhet i historiskt perspektiv.
Det är mycket glädjande, att Dansehallerne i sin intressanta internationella programserie, Thousand Threads, har valt att præsentere danska Mette Ingvartsens nya solo 69 positions. Även om man för drygt ett år sedan i Dansehallerne hade möjligheten att se Mette Ingvartsens magiska föreställning The Artificial Nature Project, är det generellt sett alldeles för lite som vi i Danmark har fått se av den nu 34-åriga århusianska dansaren och koreografen, som bor i Frankrike och mestadels arbetar utomlands
Såväl sexualitet som nakenhet har tidigare varit teman i Mette Ingvartsens föreställningar. Men i 69 positions, som är en raffinerad blanding av dans, performance, utställning och föreläsning, tar den teoretiskt väl genomtänkta föreställningen med publiken på en guidad tur genom sexualitet och nakenhet i performancekonstens historia med ständigt politiska och samhällsinriktade perspektiv.
Visst spelar titlen ”69 positions” även på den sexuelle samlagsposition, som kallas 69, men först och främst refererer den till 1960-talet och politiska performancekonstnärer som Carolee Schneemann, Anna Halprin och Yayoi Kusama. Effektfullt går Mette Ingvartsen via både text och dans i dialog med legendariska performanceverk som Meat Joy och Dionysus in 69, som visas upp i utdrag på tv-skärmar.
Modigt och med stor naturlighet använder sig Ingvartsen av sin egen nakna kropp i berättelsen med publiken stående, gående eller sittande på golvet tätt runtomkring sig i det avgränsade scenrummet. Det är bland annat intressant att se hur nakenheten transformeras till en slags kostymering, när hon i föreställningens andra del refererar till egna tidiga verk som solot ”50/50” eller iförd en gammelmansmask från Manual Focus djuriskt deformerer kroppen och leker med kön och motsättningar som ung och gammal.
Omsorgsfullt drar hon in publiken, när hon med sitt tydliga engelska tal visualiserer sitt gruppverk To come och humoristiskt skapar en orgasmkör med fyra personer, som återger ljud från headsets. Hon ger frimodigt dansen lindy hop ett helt nytt uttryck i naken version. Desto mer groteskt blir uttrycket när hon i den tredje delen av 69 positions bland annat med utgångspunkt i boken Testo Junkie befattar sig med det nutida bruket av testoteron-gel och elektroniska stimuli. Absurt går hon till sexuellt angrepp på både bord och lampa, innan hon förlöses i dionysisk extas med en stol.
Aftonen igenom är Mette Ingvartsen en utroligt stark, närvarande och övertygande performer, i sitt uttrycksfullt naturliga och ärliga förhållande till den nakna människokroppen.

69 positions spelas på MDT i Stockholm den 28 och 29 april.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser