Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

En drömvärld med virtuosa artister

2015-02-22

Fakta:

Namn: Quidam
Regissör: Franco Dragone.
Ensemble: Cirque du Soleil
Plats: Forum, Köpenhamn
» https://www.cirquedusoleil.com/en/shows/quidam/show/acts.aspx

Cirque du Soleils Quidam imponerar med sina enormt ekvilibristiska artister i en ganska tam berättelse.
Kanadensiska Cirque du Soleil, som irade sitt 30-årsjubileum 2014, har nu ännu en gång intagit Forum i Köpenhamn. Kompaniet, som grundades av två gatuartister utgör idag ett gigantiskt cirkus-imperium med flera tusentals anställda och bortåt ett 20-tal turnerande shower världen över. Denna gång presenterar de föreställningen Quidam från 1996.
Den italiensk-belgiska regissören Franco Dragone, som regisserade de flesta av Cirque du Soleils föreställningar under de första 14 åren var med om att utveckla kompaniets karakteristiska blandning av cirkus och teater, och han är även Quidams regissör.
Titeln betyder ”en eller annan” och syftar på föreställningens anonyma, huvudlösa person med paraply och kostym , som sänder tankarna till Magrittes målningar, medan huvudpersonen, den sjungande flickan Zoé, som har det tråkigt med sina föräldrar och går in i en drömvärld, kan associeras till Alice i underlandet.
Det är emellertid inte ramberättelsen, där i stort sett alt kan ske i drömmen som befolkas av lustiga personager, som är Quidams starka sida. Det är istället den imponerande showens skickliga internationella artister och de enormt ekvilibristiska och enormt vältimade nummer i massor av olika discipliner.
Den första delen bjuder på kraftfull akrobatik i så kallat tyskt hjul, smidig tygakrobatik i röda tyger och fantastisk luftakrobatik i snurrande ringar. För att understryka barnets lekande universum finns det också härliga, virtuosa hopprepsnummer och ett hänförande inslag med diabolo-mästeren Wei Liang Lin från Taiwan.
Efter pausen kan allt från sensuell och hyperrörlig handståendeakrobatik till extrem muskelstyrka hos två statyartister i skulpturala kroppspositioner. Ett clownnummer som traditionen trogen drar in publiken är riktigt långdraget. Men i gengäld är det avslutande banquine-numret helt hänförande, med akrobater som tornar upp sig på varandras skuldror och fjäderlätt kastas och flyger genom luften.
Genom hela kvällen är den sju man starka orkestern en viktig medspelare i Quidam, i likhet med den charmerande ordlösa konferenciern, John, alias dansaren Mark Ward.
Det har verkligen hänt mycket inom nycirkus under de senaste 20 åren. Många nya intressanta, men även mindre kompanier har dykt upp och har i högre grad än Cirque du Soleils stora shower lyckats förena poesi, teater och cirkus och skapa nya former av berättelser. detta kan man uppleva hos Cirque du Soleils lillasyster Cirque Eloize, som gästspelar i Köpenhamn i april, men det hindrar inte att artisterna i Cirque du Soleil är i den absoluta världsklassen.

Spelas i Köpenhamn till och med 22 februari.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser