Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Streetstar festivalen för tionde gången

2015-02-18

Streetstarfestivalen, som i år äger rum i början av april, iscensätter ett brett urval av stilar, inte bara breaking, hip hop, popping, locking, utan också voguing, wacking, house mm. Härom året fick ett av Streetstars voguingbattles världsvid internet-hype, tack vare uppmärksamhet i nättidningen Huffungton Post.
Detta ledde så småningom vidare till att popartisten Nicki Minaj i januari la upp ett voguingklipp från Streetstar, som hon mixade ihop
med sin egen musik.

– Det var gjort med instagram, och genom att Huffington Post hade skrivit om det som ett episkt battle så spreds det i hela den amerikanska gaycommunityn, berättar Joachim Hövel, som tillsammans med Martin Ferretti driver festivalen Streetstar som i år äger rum den 7-11 april med uttagningar på Clarion Hotel samt Dansmuseet och final på Fryshuset i Stockholm.
Youtubeklippet som uppmärksammades av Huffington Post fick en och en halv miljon tittare. Nätet är enormt viktigt för streetdanskulturen, och utgör också ett exempel på den enorma bredd som Streetstar har:
– Det som är speciellt för Streetstar är mötet mellan de olika dansstilar som finns inom streetscenen, där väldigt många olika kulturer möts. Breaking kulturen är en del, voguing en helt annan som istället kommer från en gaykulturturens klubbscen. Det är ovanligt att så disparata stilar möts inom ett och samma event. Vi har varit med om att skapa en pattform för båda, det har varit väldigt inspirerande säger Joachim Hövel.
Streetdansen ser till att vårda sig om sin historia och sina veteraner, en sådan som är inbjuden till årets Streetstar festival heter Brian Green.
– Han är en legend inom hip hop och house och även inom jazz och wacking, berättar Marin Ferretti om Brian Green, som är en av huvuddomarna i de battles som är i fokus under Streetstar. Flera av de andra domarna har kvalificerat sig inom sina stilar genom att vinna den stora tävlingen Juste Debout.
Streetstar festivalen har under alla de tidigare nio åren bland annat utgjort en plattform för uttagning till tävlingen Juste Debout, i Paris. Nu för tionde gången sker Streetstar under ett år när Juste Debout i Paris tar paus.
– Vad som är nytt för i år är också att vi har rgna deltävlingar, den ena i Vitryssland i Minsk , den andra i Bologna i Italien, berättar Joachim Hövel.
– Streetstar har blivit alltmer känt och många därifrån är intresserade, säger Martin Ferretti.
– Det har kommit många förfrågningar tidigare, och i år tyckte vi att det kändes det rätt . De som vinner deltävlingarna i Minsk och Bologna kvalificerar sig direkt till våra kvartsfinaler, säger Joachim och tillägger att Streetstar också arragerar uttagningar till en One to One breakin-tävling i finansierad av en energidryck BC One. Denna stora tävlings Europafinal sker alltså för första gången i Stockholm.
Joachim och Martin har båda dansarutbildningar och dansarkarriärer i ryggen, men medan Joakim mer och mer har ägnat sig åt att producera dans, fortsätter Martin att vara aktiv på dansgolvet, främst som pedagog på Åsa folkhögskola, där han undervisar ett par dagar i veckan.
– Vi har sett utvecklingen under åren och har konstaterat att många har blivit världsartister, som Niki Tsappos som reser världen runt och arrangerar workshop och agerar domare i tävlingar. Vi vill hjälpa till att lyfta fram dem som kommer från Sverige i branschen, det känns jättefint, säger Joachim och nämner också grupper som numera fått tillgång till Dansens Hus scener som Complete Dance Company och P*fect och Soul Sweat.
Gatans och klubblivets stilar har sen länge fått plats på teatrarna runtom i Europa, och hela tiden öppnar sig möjligheter för nya samarbeten. Kanske får koreografin en starkare ställning på tävlingarna framöver, även om battles, som främjar improvisatorisk uppfinningsrikedom fortsätter vara i fokus. Tävlingen Street Fighters som är en crew-battle som äger rum i den lilla italienska staden Cesenatico vid Adriatiska havet, strax norr om Rimini är ett exempel på detta. Uttagning till kommer också att äga rum under Streetstar festivalen.
I Street Fighters tävlar man inledningsvis med en kort koreografi. De grupper som kvalificerar sig inom koreografi, får sedan battla i finalen.
– Det är kul, ganska utmanande, man måste vara bra på bägge disciplinerna, säger Joachim och berättar att finalen sker i juni på en festival i Cesenatico som heter The Week.
Streetkulturen upprätthåller ett omfattande nätverk. I samband med en holländsk hip hop tävling Summerdance Forever, träffades många europeiska arragörer för att organisera inbördes sammarbeten.
– Sen har vi en helt egen showcasetävling för dem som inte vill battla, The Showcase of the Year. Det är också workshops i tre dagar under Streetstar.
Streetsar från numera ett visst stöd från Stockholms Kulturförvaltning, det har också hjälp av många välvilliga volontärer och i år har man för första gången stöd från Kulturkontakt Nord:.
– Vi ett nordiskt samarbete och bjuder in olika nordiska dansare som kommer att battla. Vi ska också utveckla ett nätverk för arrangörer, berättar Joachim.
– Detta har vi gjort i alla år, men aldrig tidigare fått stöd.
Streetscenen handlar verkligen om utbyte mellan olika regioner och koncept som växer fram mellan dansgrupper föreställningar, och tävlingar och arragörer säger Joachim som tillsammans med Martin Ferretti sett till att många dansare har fått utrymma på scen:
– Ursprungligen är Streetkulturen en undergroundkultur, men den har utvecklats Som alla sådana kulturer så blir den mer kommerciell
– För att ta sig in på teatrarna krävs professionalitet, klar organisation, budgetar, producenter, framförhållning, och många kommit in på teatrarna, men streetdansen håller på att bli mer etablerad, säger Joachim.
Och vilka stilarter har utvecklats under de sista åren? Bland annat förekommer allt livligare armrörelser i till synes farligt icke-anatomiska vinklar:
– Det kallas juxing eller bonebreaking. Fingerrörelserna kallas tutting, det är en kategorori inom popping, inspirerat av handrärelser på egyptiska hieroglyfer. Det är en Youtubesuccé det kan vara svåra att se på en vanlig scen, förklarar Martin Ferretti.
– Man märker när man undervisar, att de unga har tittat på helt andra filmer, de inspireras av dataanimation, sen är det mycket musiken som styr utvecklingen, mycket av det nya uppstår ur musiken säger Martin.
Och den främsta idéutvecklingen sker via nätet:
– Det blir alltmer av viral spridning av folk som dansar hemma i köket och överallt. Dansen ett otroligt verktyg för den globaka bildkulturen många dansare använder sig av youtube när de tränar och letar efyter inspiration, de originella klippen brukar flyta upp i bildflöder Säger Joachim.

Ann-Marie Wrange

Se www.streetstar.se

Klippet som Huffington Post lade upp www.huffingtonpost.com/2013/09/18/sailor-moon-wonder-woman-vogue_n_3950189.htm

Nicki Minajs instagram frpn Streetstar här: instagram.com/p/x1x0bbr8SI/?modal=true

Se exempel på tutting här www.youtube.com/watch?v=TbBqtuYvags

Fler Nyheter

Annonser