Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 17 april 2021

Betty är Charlie Hebdo

2015-02-18

Betty är ledsen. Hon har mistat några av sina bästa kompisar och inspirationskällor. Hur blir det nu? tänker hon. Ska alla börja bli rädda, göra rättning i ledet, ta hänsyn hit och dit, och huka för farliga troll??
För troll finns inte bara i form av svartklädda idioter med klalasjnikovs som inte tål skämt om den gamle profeten. De har ju i själva verket ingen koll på sin egen gubbe, tänker Betty som läst i sin gamla anmoders dagböcker om gästabud hemma hos Muhammed då det var gott om vin, kvinnor, sång och dans och alla slags maträtter. Och Muhammed själv umgicks och debatterade med såväl judar som kristna kyrkofäder, Betty känner sin Muhammed, nämligen.
Och den där guden som de monoteistiska världsreligionerna håller sig med antingen han kallas Gud, Jahve eller Allah, det är ju egentligen ingen annan än den gamle guden Echnaton, den gamle farao i Egypten som judarna ärvde sig religion ifrån innan de stack därifrån.
Sen kom de krista, gjorde sin egen mix, lånade från religioner här och dar, la till ett rituellt dop, lånade samma uppståndelsestory som i Isis- och Osirismysteriet, tja de gamla egyptierna, de var ju först med det mesta. Och sen mekade Muhammed om det hela en smula, men Jesus, han fick ju också vara med på ett hörn i Koranen, tillsammans med en massa andra profeter.
Nej de vidriga trollen i dödspatrullen, de kände varken sin profet eller Koran, och de de skulle behövt var förstås en psykiatriker, tänker Betty och minns troll från andra tider som skulle ha behövt detsamma: Brigate Rosse, Bader Meinhoff, och vad har de kristna att säga om Klu Klux Klans korsbränningar? De påstod sig också vara kristna, för att inte tala om de galna kristna som satte eld på biblioteket i Alexandria och på den tiden det begav sig förstörde också kristna klassiska konstverk i stil med Talibanernas sprängning av Buddahstatyerna i Bamyan. Ikonoklasterna bröt armarna av Nike från Samothrake, slog av näsan på Sfinxen och förstörde allt de kom åt.
På hemmaplan finns det politikertroll och somliga har tappat mark, konstaterar Betty som alltid skämts över att Stockholms före detta nolltolerans mot grafitti har varit i samma klass som i den Vitryska halvdiktaturen.
Ett annat fjantigt troll, moderaten Per Bill ville trolla bort alla kulturtidskrifter, nu har trots allt Betty och hennes medarbetare fått lika lite slantar som i fjol, men det räcker i alla fall till en och annan epistel, tänker Betty och drar vidare mot nya uppdrag och skanderar samma fras som vännerna på Place de la République i Paris på kvällen den 7 januari: Frihet, Jämnlikhet och Charlie Hebdo!

Betty Bitch

Se charliehebdo.fr

Fler Betty Bitch

Annonser