Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 24 februari 2021

Universums fascinerande oändlighet

2015-02-17

Fakta:

Namn: Kosmos+ (för alla mellan 6 - 99 år)
Regissör: Kirsten Dehlholm
Ensemble: Hotel Pro Forma
Plats: Den Grå Hal, Christiania
» http://www.hotelproforma.dk

Hotel Pro Formas Kosmos+ är en förunderlig Big Bang-föreställning för hela familjen om universums vidunderliga mysterier.
Ingenting är så förtrollande som att titta upp mot stjärnhimlen och försöka begripa universums oändliga dimensioner. Denna djupa fascination för himlarummet med sol, måne, stjärnor och galaxer samt universums ständigt pågående utvidgning löper som en röd tråd genom Hotel Pro Formas nya storståtliga och väldigt lyckade familjeföreställning Kosmos+.
En magisk berättelse i ord, ljud och videobilder om hela universum och det stjärndamm, som vi människor och planter här på jorden består av. På ett åskådligt sätt berättar Kosmos+ om begrepp som Big Bang, svarta hål, mörk energii, kvantefysik, supernovor, rumstid och mycket mer.
Även om föreställningen handlar om såväl himlakroppar som mer abstrakta begrepp, bevaras jordförbindelsen hela tiden via performers fina och skojiga repliker, som bl.a. är författade av Morten Søndergaard och Tomas Lagermand Lundme.
”Solen og alle planeterne startede med at være støv, små støvfnug, der langsomt blev til nullermænd, og senere til planeter. Tænk på det næste gang du støvsuger,” (Början på solen och alla planeter var bara damm som långsamt förvandlades till dammtussar och senare till planeter. Tänk på det nästa gång du dammsuger.) lyder texten bl.a. från den vise gossen Tom7, som är huvudperson i Kosmos+ och spelas lysande av den mycket vältaliga tioårige Frederic Linde-Fleron.
Vältalig är även Ellen Hillingsø som astronomen, som från toppen av en hög stege uttalar såväl faktaupplysningar som lustiga observationer ur vardagslivet, bl.a. i förhållande till tyngdkraften. På ett fint sätt understryks hennes teser av de två fysikerna (Sofie Lebech och Lisbeth Sonne), som uttrycker sig i både ord och rörelser, i likhet med den härliga matematikern (Niels Anders Thorn). Han har har räknat sina steg sen han var i barnahagen och sammanfattar, att livet inte står långt från döden, via en rad sammanfattande steg i oförutsägbara riktningar.
På den organiskt böljande scenen sitter även det äldre filosofparet (Bende och Preben Harris), som på finurligt vis funderar över ord som ”ingenting” och ”något”,och huruvida livet är långt som ett stjärnfall och ljusår eller lika kort men brett som en vintergata. Framför scenen i barnahöjd kommer det fina påpekanden från de två unga operatörerna (Casper Sloth och Stine Gyldenkerne), som håller på och sköter om sina gröna plantor.
Styrkan i Kosmos+, som är Kirsten Dehlholms första barnproduktion och skapat som ett beställningsverk för Litauens Nationella Drama Teater 2014, är anledningen till att vända sig till såväl barn som vuxna. Man sugs in i de flotta, föränderliga videobilderna av stjärnor och planeter och i musikens stämningsfulla ljudlandskap i det väl genomarbetade och sammansatta verket, som är det bästa som Hotel Pro Forma har visat här hemma sedan War Sum Up. Med sin sammansmältning av konst och vetenskap är ”Kosmos+” en både fin, sinnlig och tankeväckande berättelse om vårt universum.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser