Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Klart till kamp och kärlek

2015-02-17

Fakta:

Namn: Push med Rush och Evas dilemma
Koreografi: Edhem Jesenkovic & Tim Rushton.
Ensemble: Black Box Dance Compny
Plats: Black Box, Holstebro
» http://www.black-box-theatre.dk

Den nya dubbelföreställningen Push visar ännu en gång att Black Box Dance Company är ett ytterst talangfullt ungt kompani.
Det endast halvannat år gamla kompaniet Black Box Dance Company från Holstebro med Marie Brolin-Tani i spetsen som konstnärlig ledare har redan med sina två första produktioner Viva, Vive! och 100 Likes visat sig på sistone vara en av de mest upplyftande och glädjande nya initiativ på den moderna danska dansscenen. Med sin sprudlande ungdomliga energi ger sig nu kompaniet mycket övertygande hän verken av Edhem Jesenkovic och Tim Rushton i den nya dubbelföreställningen Push.
Sedan starten har Black Box Dance Company växt från sex till åtta internationella dansare, som i princip allesammans medverkar i de båda verken i Push. Olyckligtvis hade en kvinnlig dansare endast få timmar före den föreställning undertecknad såg i Holstebro råkat skada sig, så att bara sju dansare var med på scenen. De för koreografierna inte helt optimala förhållandena förändrar dock inte det goda intrycket av det fina kompaniet som med sin starka närvarokänsla fångar publikens uppmärksamhet.
Edhem Jesenkovic har till sin kreation, Rush, hämtat inspiration från hndbollsspelarens träning och spel, som sätter sina spår i såväl dansarnas rörelser som musikens samplade ljudlandskap. Men det är mer än handboll och sportens spänningsfyllda situationer som står på spel i koreografens fantasi. Edhem Jesenkovic är född och uppväxt i Sarajevo. Rörelser, gestik och ljud sänder även tankarna till en krigsskådeplats. På samma sätt ger dansarnas rituella rörelser associationer till religiösa kontraster och spänningar.
Koreografen använder sig av rummet på ett effektfullt sätt med många dynamiska växlingar och förändrade riktningar, det finns fina följsamma duetter i det intressanta och bildrika verket där Jesenskovics elektroniske musik stundtals blir närapå alltför idérik.
En helt annorlunda och lustig, både lekande och uppsluppen stämning råder i Tim Rushtons nya verk Evas dilemma, som är en bearbetning av hans tidigare ”Adams dilemma” från 2009. Precis som i Adams dilemma kretsar dansen kring Paradisets lockande äpplen och jakten efter kärlek. Dansarna i det nya verket påminner också en smula om underfundiga figurer i tecknade serier, när de i sina svartvita kostymer ger sig hän i pilska rörelser i tät rytmisk dialog med Vivaldis De fyra årstiderna.
Verket passar som hand i handske till det unga Black Box Dance Company, vars turné efter föreställningarna på Dansehallerna i Köpenhamn den 11-12 februari går vidare till Katapult i Århus 20-21 februari, Den Fynske Opera, Odense 23.-24. februari och sen vidare till San Sebastian.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser