Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Fantastisk robotdans i svag berättelse

2015-02-17

Fakta:

Namn: Det sidste show
Koreografi: Robotboys
Regissör: Joy Alexander
Plats: Aveny-T i Köpenhamn
» http://www.aveny-t.dk

Robotboys är ett par suveräna robotdansare i den dramatiskt sett svaga barn- och ungdomsföreställningen Det sidste show.
Den var bara tonåringar när de började sina professionella dansarkarriärer på teatern Aveny-T i Köpenhamns stadsdel Frederiksberg. Det var i koreografen Steen Koerners framstående version av Nøddeknækkeren (Nötknäpparen) år 2003. Snart kom Nick Johnsen och Jeppe Thybo med i massor av andra hip hop-föreställningar och shower och bled kända över hela Danmark när de vann Danmarks Radios talangtävling Talent 2008 som Robotdrengene.
I och med sin internationella berömmelse bytte de namn till Robotboys, och under detta namn är de två jättefantastiska robotdansarna som idag är respektive 28 och 25 år nu tillbaka på Aveny-T med sin egna föreställning Det sidste show.
Det hela börjar riktigt bra med en monsteraktig gruppdans i manga-inspirerade svartvita kostymer, efterföljt av ett fint animationsfilmklipp med ett litet barn, som tillsammans med sin nalle sitter övergiven på en soptipp med en robotdocka i var hand. När sen Robotboys dyker upp live på scenen i ett maskinrum som sänder tankarna till filmerna Metropolis och Moderna tider är det fantastiskt att se de två skickliga dansarna ge sig hän i electric boogie, locking och poppin. Minsta rörelse i robotdansen är stramt timad till såväl den varierande och mycket effektiva musiken som de skojiga och skrämmande ljuden.
Men sen når Karl Bille som maskinrummets ensamma showmaster (barnet från soptippen som nu har växt upp) ska göra sin sista show, börjar historien halta betänkligt. Föreställningen är uppenbarligen inspirerad av animerad film som som Grusomme mig (Despicable me eller Dumma mig), Toy Story och Star Wars, men den lovande starten till trots blir historien och dramaturgin i Det sidste show för trist.
Det är väldigt tråkigt, för det finns gott om fina uppslag i föreställningen och även fullt av härliga dansinslag inte minst av Robotboys själva, men även av showmästarens sex medhjälpare, minions. Det finns också fina scenbilder, bland annat i andra akten där det används laserljus både som vapen och för att skapa rum och väggar.
Billie Joy Alexander har regisserat Det sidste show, men man kan fråga sig varför inte teatern har sett till att även ha en dramaturg till föreställningen. Även om ungdomarna gillar att se dans, musik och effekter som är mixade med animationsfilm, förtjänar de att få en bättre historia berättad. I annat fall kunde Aveny-T likaså gärna ha presenterat en ren dansshow med de fantastiska Robotboys.

Spelas på Aveny-T i Köpenhamn till och med 28 februari.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser