Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Danstidningen 1/2015 ute nu

2015-02-17

Kulturlivet behöver mer än någonsin utvecklas, så här skriver Danstidningens korrespondent i Bryssel, Antoine Pickels iårets första nummer av Danstidningen:
”Händelserna i januari i samband med terrorismen borde övertyga alla kvinnor och män inom politiken om hur nödvändigt det är att investera i kultur som utgör en viktig faktor för integration och dialog.
De här händelserna upplevdes mycket starkt i Belgien som kulturellt står Frankrike nära och där man på ett liknande sätt lider av bristen på vision i samband med integrationen av människor från länder utanför Europa, och av en allt större ojämlikhet på många områden – därav en viss dragning till jihadiströrelserna i de allra fattigaste invandrarmiljöerna.”
Positionerna behöver ständigt flyttas fram, Streetstar festivalen är ett exempel på hur man inte bara omfattar Breakdansens olika former, utan ovanligt nog även Voguing, Vacking och Dance Hall – ett brett spektrum kommer till uttryck.
Ett annat fantastiskt positivt och värmande exempel är projektet Toqqortat som en grupp europeiska cirkusartister genomförde tillsammans med Grönlands Nationalteter. Läs här nedan om föreställningen Toqqortat eller Kamouflage, som det grönländska ordet toqqortat betyder, läs om projektet inte bara i Danstidningen 1/2015, utan också texten här nedan. www.danstidningen.se/2015/02/17/fran-en-grusgrop-i-alby-till-varldens-storsta-o/
I alla tider har konstutövare och satiriker utmanat makten och flyttat fram positionerna, läs exempelvis om de yrkesskickliga stolta och beundrade cirkuskvinnorna, som historiskt sett har haft en betydligt starkare ställning än kvinnliga dansare.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser