Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Borttappade idioter

2015-02-10

Fakta:

Namn: American Idiot
Koreografi: Ambra Succi
Författare: Sångtexter: Billie Joe Armstrong
Regissör: Philip Zandén
Musik: Green day
Plats: Malmöoperan
» http://www.malmoopera.se/

Punkbandet Green Days American Idiot skrevs från början som en rockopera men blev några år senare omskriven till en musikalversion för att passa bättre på Broadway. Men i Malmö operans musikalverson har man försökt återskapa hur musiken var från början, plockat bort lite av glittret här och var medan man på andra ställen låtit det blomma ut som i en skojfrisk ensemble där man alluderar på Bush genom att klä sig i lätta stars and strips-kläder. Minuten efter klär killen (presidenten) ut sig till militär och lämnar ut militärkostymer till alla unga i bandet. De flesta anammar utmaningen men återkommer snart mer eller mindre lemlästade.
Könsrollerna känns otidsenliga. Killarna är tuffingar medan tjejerna mest får nöja sig med att bli sexoffer med benen i vädret. Kul möjligen i ett punkband men förvisso en något förlegad könsrollsbeskrivning. En av tjerna får namnet Whatsoever en annan Extraordinary girl medan en annan ensam får ta hand om sin baby. I början av föreställningen framstår alla som tuffingar medan i slutakten har mycket av livsglädjen gått ur dem.
Det är inte bara den hypnotiskt medryckande rockmusiken där ungdomarna får lov att vråla ut sina drömmar som den här uppsättningen blir till en lyckoträff. Det handlar om unga människor som känner utanförskap och söker en ny identitet i ett samhälle som inte bryr sig om dem. Då som nu. Kanske behöver vi fler som idag vågar skrika ut sin vrede över alla fasor som begås.
Drogerna, knarket blir som en slags andligt livselixir, tills man i sista akten backar ut och föses tillbaks in i sin trista förstadsmiljö där konsumentvagnarna fylls med all sköns skräp som den blixtrande reklamen talat sig vilda om.
I den flotta ljusdesignen och videobilderna i fonden bombaderas vi fullkomligt av massmedial banal information med inslag av häftig stroboskop. Blinkande störande reklam blandat med bilder från gigantiska varuhus, busshållplatser och trista förstadshus är vardagen vi inte längre kan välja bort.
Sensmoralen i föreställningen är att vi kontrolleras av media. Att konsumenter fördummas och förblindas är bara en del av det som håller hela systemet vid liv.
Inte ens punkarna kunde stå emot.

Ann Jonsson

Fler Recensioner

Annonser