Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Svenska supernovor på cirkushimlen!

2015-02-03

Det blev guldyra för Sverige då morgondagens cirkustjärnor korades på prestigefyllda Festival Mondial du Cirque de demain i Paris i helgen. Sons Company som består av nyexaminerade akrobaterna Anton Graaf och Einar Kling- Odencrants hoppade sig bokstavligen in i juryns hjärtan med sitt innovativa språngbrädenummer.
Med glimten i ögat framfördes lekfulla koreografier spetsat med vassa skruvar upp till trippelvolter högt upp i luften. På engelska heter disciplinen ”Korean Springboard” (koreansk språngbräda) och hör till de mest riskfyllda cirkusdisciplinerna då marginalerna är så små. Delar framgången gör också duons tränare Janne Rosén som fått fram många framgångsrika artister på området genom åren. Förutom att vara huvudtränare i cirkus på Dans och Cirkushögskolan har han också en lång karriär som coach i gymnastiklandslaget.
För några år sedan erhöll Janne Rosén Svenska gymnastikförbundets utmärkelse som den främste tränaren i svensk trampolinsport genom tiderna.
Svenske jonglören Emil Dahl som också deltog på festivalen tog sig inte till final men fick
Den långa utmärkelsen Trophée Spécial de l’Académie de Variété et des Arts du Cirque de Kiev- för sin kägelakt ”Magnet Opus”. Emil Dahl har tidigare utmärkt sig i jongleringsvärlden som den förste i världen som har lyckats jonglera 9 käglor i en ”flash” och sedan ta emot dem. Både Emil, Anton och Einar utexaminerades från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm i våras och har med framgångarna på Festival Mondial Cirque du demain fått en flygande start i sina cirkuskarriärer. Ett pärlband av kontrakt väntar med stor säkerhet runt hörnet.

Viktoria Dalborg

Festival Mondial Du Cirque de Demain 36th edition

Gold Medal 
Sons Company 
Teeterboard, Sweden
Président de la République Prize
 Sons Company
 Teeterboard, Sweden
Ringling Bros. and Barnum & Bailey Prize
 Sons Company
 Teeterboard, Sweden
Prix Art Event Group 
Sons Company
 Teeterboard, Sweden
Aud Gold Medal 
Sons Company
 Teeterboard, Sweden
Audience Prize 
Sons Company
Teeterboard, Sweden
Club du Cirque Prize
 Sons Company
Teeterboard, Sweden
Club du Cirque Prize
 Sons Company
Teeterboard, Sweden
Trophée Spécial de l’Académie de Variété et des Arts du Cirque de Kiev 
Emil Dahl
 Juggling, Sweden

Se gratis på Arte tvDen 36:e internationella cirkusfestivalen i Paris:
concert.arte.tv/fr/36eme-festival-mondial-du-cirque-de-demain

Fler Nyheter

Annonser