Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Utvalt av MDT Stockholm

2015-01-31

Fakta:

Namn: Another Fine Selection! med Pretend That You Speak, Atlantic, Fun, Laughs, Good Time och Lazyblood
Koreografi: Tove Salmgren, Juli Reinartz, Ludvig Daae och Erna Omarsdottir
Plats: MDT Stockholm
» http://mdtsthlm.se/artists/mdt-presents-another-fine-selection/

MDT:s dansfestival “Another Fine Selection” den 3-6 december 2014 bjöd på scenkonst från Island, Norge, Belgien, Spanien och Holland. Här är några intryck från festivalen, som hölls på MDT Stockholm på Skeppsholmen, både i teater Galeasens och MDT:s lokaler.

En av festivaldagarna startade med Tove Salmgrens I Pretend That You Speak. MDT:s studio två hade utrustats med läktare inför kvällen. Tove satt på en av två stolar som var placerade i mitt på golvet och läste upp en text direkt från sin dator. Hon förklarade att hon ville spela ett avsnitt ur De fyra årstiderna av Vivaldi och samtidigt hålla en paneldebatt med oss i publiken genom att ta kontakt med var och en av oss för att prata till Vivaldis musik. Hon gick alltså runt i rummet och tog kontakt med individer i publiken med ett block i handen. De flesta blev smått generade när allas blickas vändes mot dem, för det rådde samtidigt en spänd, dov och på något vis förväntansfull stämning. Efter en stund, när musiken fortfarande spelades gick Tove och hämtade en matta som hon gick med till mitten av rummet och hon drog den sen över sig, som om hon ville gömma sig från allas blickar. När musiken hade tystnat gick hon och satte sig.

Det var ett nytt grepp. Det blev som att möta sig själv när man satt där ansikte mot ansikte med Tove. Det blev naket och avskalat. Vart skulle man ta vägen? Jag gick därifrån med en känsla av att få upptäcka hur man fungerar på ett inre plan. Ett djupare plan i sig själv. Det var snarare en tänkvärd än underhållande föreställning. Gärna mer av sådana föreställningar tack!

Atlantic av Juli Reinartz visades strax därefter i studio ett. Vi fick ställa oss längs ena väggen och vänta i ett tomt scenrum med en växt som enda rekvisita. Till slut hördes en rytmisk röst någonstans ifrån och jag uppfattade inte riktigt vad den sade. Till slut kom Juli in med en mikrofon i ena handen och fortsatte ett rytmiskt ljudande ackompanjerat av kropprörelser. Det pågick i slowmotion och accelererades när hon till slut började hoppa samtidigt som hon använde sin röst. Det hela nådde sitt klimax och hon föll ihop på golvet och satte mikrofonen intill hjärtat så att man kunde höra hennes hjärtslag. Hon reste sig sedan upp för att gå fram till växten och klia ryggen mot den. Till föreställningens slut sjön hon en sång som hon skrivit kvällen före, samtidigt som vi sakta gick ut.

Det var svårt att höra vad Juli sa i mikrofonen, men jag försökte hänga med så gott jag kunde. Jag blev entusiasmerad av henne. Hon charmade publiken. Det är lätt att falla för en god entertainer.

Kvällens tredje föreställning Fun, Laughs, Good Time presenterades av Ludvig Daae som tidigare har studerat vid såväl Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm som P.A.R.T.S. i Bryssel. Ludvig Daae ville skapa en en gemensam upplevelse av här och nu i sin föreställning med såväl ljus, musik, kostym, dansare som publik.

I början av förställningen som visades på MDTs egen scen var det helt mörkt. Någon kom in en låda ljudande av en rytmisk slagverksmelodi som samtidigt lyste upp mörkret. Efter att lådan hade ställts ner framme på scen, togs locket av så att det lyste nerifrån och upp på mannen som hade ställt ner den. Maskerad liknade han en alien-figur. Ytterligare två personer med lådor och masker radade på samma sätt upp sig. Tillslut tog alla tre av sig maskerna och tog varandra i hand för att skara börja dansa mjukt och slingrande framåt scenen i poser och formationer likt antikens gudar. Såförsvann dansarna och det spelades It Feels so Good av Sonique på en mörk scen med någon slags disco-ljussättning.

De stora strålkastarna togs sen in på scen och framför dem började de tre dansarna att dansa iförda metallkläder i mjuka rörelser och små förflyttningar. Det var behagligt att titta på. Jag ville inte att det skulle ta slut. I pausen bjöds på salta pinnar och godis och vin. Sedan drog de tre dansarna av en jazzdans som hejades på av publiken.

Ludvig Daaes idé om samverkan mellan alla delar i produktionen är tilltalande och skapade en jordnära föreställning, exempelvis när de tre medverkande på scen satte sig ner tillsammans med ljud- och ljus- teknikern med något som föreföll vara ett myggnät över sig, för att sedan presentera sig för oss.

Kvällens avslutande föreställning Lazyblood av och med Erna Omarsdottir och Valdimar Johannsson hade premiär 2011 och har spelats på olika festivaler runtom i Europa. Erna har bland annat jobbat med den isländska artisten Björk och det kända belgiska kompaniet Ballet c de la B . Hon examinerades från P.A.R.T.S. 1998. Valdimar Johannsson är precis i början av karriären men han gör musik till Islands nationella danskompani.

Deras föreställning Lazyblood som spelades på teater Galeasens scen var starkt influerad av Heavy Metall-musik. Den började med att Erna pratade om hur trevligt det var att komma till Stockholm från Island och att hon skulle sjunga en sång med ett tema som alla kunde känna igen sig i och som i alla sånger handlar om, nämligen kärlek. Plötsligt från ingenstans började det ljuda av Heavy Metall och Erna och Valdimar började headbanga och skrika i mikrofonerna. Alla hoppade till.

Efter den explosiva starten började jag vänja mig vid föreställningen och kunna ta till mig den. Fokus låg inte inte bara på musiken utan även på mellansnacket, som absolut var lika viktigt. Det hela formades till en häftig visuell bild när Erna tog på sig små vita vingar som belystes bakifrån. Eller när hon rumlade runt i spastiska rörelser och bara skrek till hög musik. Slutligen sa hon att vi i publiken skulle få en födelsedagspresent och gick ut i kulissen och hämtade två spritflaskor och plastnubbeglas som hon lät gå runt i publiken – ett riktigt roligt slut.

Jonas Lindman

Fler Recensioner

Annonser