Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Humor, energi och virtuositet

2015-01-31

Fakta:

Namn: Dans2Go: Cacti och Etudes
Koreografi: Alexander Ekman och Harald Lander.
Ensemble: Den Kgl. Ballet samt Corpus och Det Kongelige Kapel
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Dans2Go bjuder på ett flott program med Alexander Ekmans humoristiska Cacti och Harald Landers mästerliga Etudes.
Den Kongelige Ballet och Corpus bjuder på ett framstående program i den femte upplagan av Dans2Go. Den Kongelige Ballets succé-koncept, där publiken för endast 200 kronor via utsökta verk får en inblick i balettkonstens mångfald.
I enlighet med traditionen får programmet som vänder sig till en ny publik, på pedagogiskt vis ett par personliga ord med på vägen både av balettmästare Nikolaj Hübbe och några av dansarna via utmärkta videoklipp.
Det är mycket glädjande att Esther Lee Wilkinson och Tim Matiakis, som är konstnärlig ledare av Corpus (Den Kgl. Ballets exprimenterende kompani i kompaniet) har sett till att få den unga svenske koreografstjärnan Alexander Ekman på programmet med sitt verk Cacti for 16 dansare. Det är verkligen ett mycket välkoreograferat, begåvat, humoristiskt och musikaliskt modernt verk, som kompaniet nu har fått på repertoaren. Sedan Ekman skapade Cacti är 2000 till Nederlands Dans Theater 2, har det uppförts av 15 olika kompanier och varit nominerat till det prestigefyllda priset Olivier Award.
Med på scenen är förutom de 16 barfota dansarna även en stråkkvartett. Det är verkligen en häftig energi i dansens rytmiska samspel med Schubert, Haydn och Beethoven, när dansarna, som stundtals sänder tankarna till den danske konstnären Michael Kviums målningar använder sig av hela kroppen och även rösten som rytminstrument i det både skojiga, allvarliga och lekfulla verket.
Dansarn ger sig hän effektfullt i den flotta ljussättningen i var sin vit låda, som även används skulpturalt i rummet och som titeln antyder, har också alla dansarna med sig en stor kaktus på scenen. För Cacti handlar bland annat om ”stickande” konstkritik och behovet av att förstå konst, vilket vi får höra om i underfundiga texter, alltmedan en härlig komisk duo dansas till spydiga kommentarer som om det vore de två dansarnas tankar om varandra.
Med musikalisk precision som programmets gemensamma nämnare får man efter pausen i en helt annat stil uppleva Harald Landers virtuose, klassiske tåspetsbalett Etudes till Riisagers musik. På samma sätt som vid nypremiären i oktober var det en gnistrande flott uppvisning med strålande soloprestationer.
Den ryska solisten Daniil Simkin från American Ballet Theatre har gästdansat. Trots sin ganska lilla och lätta kropp lyckades han med sin starka teknik och utstrålning fylla rummet som soloherre, fint flankerad av Jón Axel Fransson. Andra kvällar är det Ulrik Birkkjær och Alban Lendorf, som dansar Simkins parti på denne flotta upplaga av Dans2Go.

Spelas till och med 5 mars.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser