Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Mästerlig koreografi till reapris

2015-01-19

Fakta:

Namn: Dance2Go: Cacti & Etydes
Koreografi: Alexander Ekman & Harald Lander
Ensemble: Den Kongelige Ballet samt Det Kongelige Kapel
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Ny svensk koreografi och ett gammalt danskt verk. Det får publikum i lågprisföreställningen Dans2go. Dessutom tillkommer levande musik till dansen såväl från orkesterdiket som på scenen. Med biljetter som inte kostar mer än 200 danska kronor har Dans2go-föreställningarna blivet en populär tradition på Det kongelige Teater. Premiären bjöd till och med på en gracil och elegant rysk dansare. Danill Simkin från American Ballet Theatre i New York som var i Köpenhamn för att ge en enda föreställning.
Äntligen har Alexander Ekman kommit till Danmark med sin uppfriskande skojfriska koreografi. Med sig har han det underhållande verket Cacti, som många kompanier runtom i världen har taget till sig och som till exempel även dansas på Semperoper i Dresden under innevarande säsong.
I en videohälsning till publiken uttalar sig Alexander Ekman, om Cacti att hans verk är en reaktion på kritikernas recensioner, där de alltid försöker sig på att tolka och leta efter betydelser. Dessa eviga tolkningar har Alexander Ekman grundligen tröttnat på. Cacti är ett sätt att ge de analyserande kritikerna svar på tal.
Men det är verkligen på ett behagligt sätt kritikerna angrips! Det tar undertecknad gärna till sig
Dansarna är likadant klädda i kroppsnära dräkter och har pudrade hättor på huvudet så att de framstår som en flock androgyna dammiga tossingar. På var sin lilla låda står de och dansar till Schubert, Hayden och Beethoven – kombinerat med egna rytmiska stampningar. Dansarna härmar varandras rörelser, som om de själva inte kunde ta ett enda eget steg. De slår sig själva på de pudrade hättorna, så luften det yr av vitt damm i luften och de springer på stället utan att komma någon vidare vart. Var och en är fastlåst i sin egen lilla fyrkantiga värld utan några som helst självständiga tankar i sina dammiga gamla skallar. Kanske detta är Alexander Ekmans syn på kritikernas trångsynthet? Cacti bjuder på många absurditeter för anmälare och den filosoferande publiken att grubbla över, intill galenskap. Till exempel trillar en skrikande katt plötsligt ner från balkongen. Och dansarna poserar stora kaktusar, tills med demoniska blickar bär fram dem till scenkanten till allmän beskådan. Sen kan vi applådera de stickiga växterna som om de vore dyrbara konstverk. Cacti är en helt och hållet satirisk dansteater och Alexander Ekman driver humoristiskt med publiken och särskilt med kritikerna, vilket är mycket underhållande. Det känns befriande att få en sån humoristisk snyting från koreografens sida. Fler mottages gärna.
Efter Alexander Ekmans varma applådtack får sig publiken Harald Landers goda gamla och inte mindre underhållande Etudes till livs. På premiärkvällen hade man hämtat in förstärkning från American Ballet Theatre, och ryska Danill Simkin blev till en perfekt partner till den strålande J’aime Crandall. Danill Simkin backades flott upp av Jón Axel Fransson och Gregory Dean. Danill Simkin var säkerheten personifierad. Hans lätthet och elegans var exemplarisk, och den saknade man i hög grad i det andra laget under nästföljande kväll, när Etudes solist-herrar dansade både lite grann stelt och osäkert.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser