Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 27 februari 2021

Vi är allesammans Charlie Hebdo

2015-01-08

I förrgår hade Mats Eks Julia och Romeo premiär på Parisoperan, Palais Garnier. Det var utan tvekan stor succée med långa applådtack. Men föreställningen kvällen därefter inleddes med en tyst minut, en tyst minut för ytterligare tolv människor vars liv offrats för yttrandefriheten.
Plötsligt blev Julia och Romeos frihetslängtan i Mats Eks tappning drastiskt aktuell. Mats Ek placerar historien om två unga som förälskar sig utan hänsyn till föräldrars vilja i vår tid och Julias död kan tolkas som ett hedersmord.
På den satiriska veckotidningen Charlie Hebdos redaktion mördades under gårdagen 12 medarbetare inklusive två poliser som skulle bevaka dem, för sitt arbete för yttrandefriheten och inte minst möjligheten att fritt få publicera satiriska teckningar. Charlie Hebdo var den tidskrift som genast publicerade Jyllandspostens satiriska Muhammedbilder, bland annat en av profeten Mohammed med en bomb i turbanen.
På kvällen samlades 35000 människor på Place de la République under det gemensamma slagordet: Je suis Charlie! och man ropade många olika slagord, bland annat Pas le sang – c’est l’incre qui doit couler (Inte blod – men bläck ska flyta!)
Kampen för yttrandefriheten har blivit mer aktuell än någonsin.
Se vidare edition.cnn.com/2015/01/07/world/social-media-jesuischarlie/

Färska nyheter på franska finns här www.tv5monde.com

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser