Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 31 maj 2023

Tåspetsdans och trolldom i skön förening

2014-12-18

Fakta:

Namn: Et Folkesagn
Koreografi: Bournonville
Ensemble: Den Kongelige Ballet samt Det Kongelige Kapel
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle Scene
» http://www.kglteater.dk

Det är ett härligt återseende med troll, älvor och vackra Bournonvillesteg i sagobaletten Et Folkesagn (En folksägen), som gör sig fint på Gamle Scene i Det Kongelige Teater..
Om det är något som Den Kongelige Ballet är verkligt bra på är det att förena dansen och det mimiska uttrycket i övertygande karaktärsskidringar. Sådana vimlar det av i Nikolaj Hübbe och Sorella Englunds fantastiska uppsättning från 2011 av Bournonvilles sagobalett, Et Folkesagn, som nu har flyttats från Operaen till Gamle Scene, där mimik och små raffinerade detaljer framträder tydligare än i Operaens stora scenrum.
Helt fortrollande i just denna Bournonville-uppsättning, som är mest välstöpt av balettmästarens nyuppsättningar av Bournonville, är fortsatt Mia Stensgaards fantastiskt flotta och fantasifulla scenografi och kostymer. Möjligen är den första aktens skog, som liknar filigransfina vita pappersklipp samt andra aktens skeva Hammershøi-inspirerade trollsal lite väl inpressade på Gamle Scene. Men scenografin fungerar och fascinerar, och som helhet passar baletten riktigt fint på Gamle Scene.
Som den bortbytta herrgårdsfröken Hilda, som har vuxit upp i trollhöjden i skogen, var Hilary Guswiler på nypremiären i lördags härlig i sin florstunna nattfjärilsklänning med fina fraseringer i dansen. Tillsammans med henne var Gregory Dean en elegant och högt hoppande Junker Ove, som på ett övertygande sätt dansas galen av skogels älvflickor, innan han i tredje akten får dansa brudvalsen med Hilda.
Alba Nadal gör en fin tolkning av herregårdens lättretliga och hämningslösa Frøken Birthe, som alltså är bortbyting, och som inte kan tämja trollet i sin kropp, inte ens när hon försöker sig på raffinerad tåspetsdans framför spegeln.
Härlig är också trolltreklövern bestående av trollmor Muri (Morten Eggert) och sönerna Diderik (Sebastian Kloborg) och Viderik (Elisabeth Dam). Det är inte minst imponerande hur fint Elisabeth Dam tolkar rollen som den försmådda Viderik, som sorgesamt måste finna sig i att Hilda väljer att gifta sig med Junker Ove.
Återseendet med de uppfinningsrika kostymerna i andra aktens trollbackanal är härligt. Där finns allt från tomtar, troll, musungar, skalbaggar och en huvudlös kämpe samlas på festen hos Muri. Dansmässigt er det under tredje akten en fröjd att åtrerse Bournonvilles berömda pas de sept, som dansades med den glans under nypremiären.
Till Et Folkesagn finns hela tre olika danslag. Andra laget motsvarar premiärlaget år 2011 med Susanne Grinder och Marcin Kupinski som Hilda och Junker Ove. Här får man också se Lis Jeppesen som Viderik. I tredje laget dansar Caroline Baldwin och Sebastian Haynes partierna som Hilda och Junker Ove, mens man her kan se den unga Tobias Praetorius som trollet Viderik.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser