Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Gamla och nya grepp i skön förening.

2014-12-10

I årets sista nummer av Danstidningen har vi besökt Dans- och Cirkushögskolans institution för cirkus. här pågår ett dagligt sökande forskningsarbete där studenterna gör nya landvinningar genom att kombinera gamla tekniker med nya idéer. Om vad som kan komma ur detta arbete berättas exempelvis i ett reportage från en festival i staten Tarrega i Katalonien där flera av DOCH:s före detta elever i gruppen Animal Religion skapade föreställningen Chicken Legz, en slags djurcirkus där det är de levande djuren som ”tämjer” människorna, eller i varje fall utgör människornas föredömen genom sina helt naturliga attityder.
I Tilde Björfors Knitted Peace, som för närvarande spelas på konstmuseet Artipelag i Stockholms skärgård, ingår många andra exempel på uppfinningsrikedom. Själv förbereder hon en ny föreställning på Malmö Stadsteaters scen Hipp, Borders, om gränsdragningar och maktspel. Hennes scenkonstexperiment började med fysisk teater i en grupp som hon själv startade.
Livshotande spel människor emellan, prestationshysteri och fåfäng strävan står i fokus i Fredrik ”Benke” Rydmans suveräna Stop. Play. Rewind. – The Monopoly Game., som just nu går på Dansens Hus i Stockholm. Dansaren Ellen Lindblad, se bild på omslaget till Danstidningen 6/2014, spelar en av de nio olika huvudrollerna i Stop. Play Rewind., som faktiskt enbart innehåller huvudroller.
Finland – det skandinaviska land som har mest utvecklad permformancescen – har haft en osedvanligt intensiv spelhöst. Festivalerna, som inte sällan visas ute i offentliga miljöer, är många. Det finns en egen tidskrift för performance, Esitys lehti, och till och med ett informationscenter för performancekonst.
I sin senaste bok Dans over Atlanten har Erik Aschengreen undersökt samarbetet inom danskonst mellan USA och Danmark sedan 1900-talets början.
Ett lyckat exempel på hur dans kan få fotfäste utanför storstan pågår på Dansväxthuset i Skellefteå, dit många koreografer har vallfärdat för att arbeta i en magiskt vacker norrländsk miljö.
Hur ska den egentligen utvecklas? Danskonsten!? Läs i Danstidningen 6/2014 om en kontroversiell norsk debatt där slagordet ”Nei tak til dans i hele landet!” ingår.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser